PC Press Studio

Google-ov mega kampus u San Hozeu na čekanju

Google je zaustavio izgradnju kampusa na 80 haktara u San Hozeu jer očekuje ekonomsko usporavanje.

PCPress.rs Image

Tokom 2021. godine Google je dobio dozvolu za izgradnju kampusa na 80 hekatra u San Hozeu. Projekat izgradnje je procenjen na 19 milijardi dolara. Ali izgleda da tajming nije mogao biti gori, pa je izgradnja obustavljena. Prema procenama sledeća godina biće najgora za tehnološke akcije od finansijske krize 2008. godine. Rast kamatne stope primorao je Google prvi put da dramatično smanji troškove.

Grad San Hoze sada plaća cenu. Lokacija koja je trebala da ima hiljade novih stambenih jedinica i nekoliko javnih parkova sada je zona koja je u opasnosti od rušenja. Atraktivna lokacija je postala dugoročna rana i ekonomska nula. Izgradnja je trebala da počne 2023. godine ali je sada stavljena na pauzu. Izvođačima nije saopšten plan za ponovo pokretanje izgradnje.

Kampus u San Hozeu je značajan ne samo na lokalnom već i na širem planu. Kako bi dobili dozvolu za izgradnju Google je uložio značajna sredstva. Najpre su imali značajne aktivnosti na samom lokalu kako bi dobili stanovnike na svoju stranu i javno mnjenje. Može se nagađati količina novca koja je data bez traga kako bi se ova lokacija dobila. Od momenta kada Google dobija dozvolu za izgradnju uklonjene su brojne istorijske znamenitosti San Hozea i veliki broj malih kompanija i stanovnika je primoran da se preseli.

Pročitajte i:  Google će brisati naloge nakon dve godine neaktivnosti

Simbol ovog dela grada Patty’s  Inn, pab koji je imao tradiciju od 88 godina je srušen. Pekara koja je radila 74 godine je premeštena a stari objekat je srušen. Novi kampus je tada obećavao nekoliko hiljada novih radnih mesta i stambene jedinice. Međutim, sada se čini da će na nekadašnoj tradiciji ostati samo prašina.

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *