PC Press - konkurs

Gotovo 10.000 zahteva za online upis dece u predškolske ustanove

Tokom ovogodišnjeg konkursa na Nacionalni portal eUprava, pristigao je rekordan broj od 9.919 zahteva za upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Beograda. Zahvaljujući novoj e-usluzi, dokumenta koja su do sada bila potrebna za upis zamenio jedan online obrazac, što je roditeljima uštedelo vreme i novac za takse, a Gradu više od četiri miliona dinara, samo na troškovima štampanja papira

Dusan Stojanovic

Sandra Pantelić, načelnica Uprave Grada Beograda istakla je da je ponosna na svoje sugrađane koji su pokazali da razumeju značaj, ali i sve prednosti online upisa dece u predškolske ustanove.

“ Ovo je važan i veliki korak ka bespapirnoj jednošalterskoj upravi Beograda, koja je očigledno potreba svih njegovih stanovnika. Podsećam da je Grad već digitalizovao 156 svojih usluga. Pozivam sve građane Beograda da nastave da koriste naše e-usluge i tako uštede vreme, novac i izbegnu čekanje u redovima i pred šalterima”, rekla je načelnica i dodala da će Grad nastaviti tradicionalno dobru saradnju sa Direkcijom za elektronsku upravu na razvijanju novih i svrsishodnih e-servisa.

Pročitajte i:  Kreće Balkathon 2.0, takmičenje za digitalni odgovor na svakodnevne izazove

Tokom trajanja konkursa, na stotine građana svakodnevno je tražilo podršku i instrukcije zaposlenih u Direkciji za elektronsku upravu. I pored toga, tim Direkcije uspeo je da u dva navrata unapredi uslugu online upisa.

“ U prvom trenutku usluga je bila dostupna samo zaposlenima i roditeljima koji su državljani Republike Srbije. Zahvaljujući velikoj želji i motivaciji tima Direkcije za eUpravu, već trećeg dana upisa uspeli smo da ovu uslugu proširimo i na nezaposlene roditelje, kao i na one koji nisu državljani RS”, rekao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodao:

“ U toku celog procesa, građani Beograda imali su podršku Direkcije da završe proces online upisa dece, a najčešća pitanja su bila u vezi podataka koji su potrebni za upis, jer se dešavalo da se, primera radi, unese pogrešan matični broj.”

Zahvaljujući online upisu dece u vrtiće, građani Beograda u ovom konkursnom roku mogli su da, umesto u redovima i pred šalterima, svoju decu upišu u predškolske ustanove i putem interneta, odnosno portala eUprava (www.euprava.gov.rs).

Važno je napomenuti da je ova usluga pomogla i onima koji su ipak izabrali šalter, jer ni oni nisu morali da posećuju PIO fond i Matične službe, već su sve završavali na šalterima predškolskih ustanova.

Pročitajte i:  PC Press proširuje tim - Tražimo novinare!

Podsećamo da će dalji tok prijave teći uobičajenim putem, kao i da će roditelji, čija deca ne budu upisana u željenu predškolsku ustanovu, putem Portala dobiti elektronsku odbijenicu. Uz pomoć nje i ponovo putem eUprave, moći će da upišu dete u jedan od privatnih vrtića sa teritorije Grada Beograda.

Ova usluga rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – PIO Fonda.

 

Izvor: eUprava

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,