BIZIT 2022

Greška na bankomatu: Programer koji je došao do milion dolara

Kao po filmskom scenariju jedan nezadovoljni programer uspeo je da pronađe propust u okviru bankomata kineske Huaxia banke, te tako dođe do velike sume novca.

PCPress.rs Image

Medijski izveštaji ukazuju da se ne radi o ideji za film, već o događaju iz stvarnog života, čiji je junak četrdesettrogodišnji programer Qin Qisheng koji je uspeo da dođe do milion dolara nakon što je otkrio propust. Naime, radi se o tome da bankovni sistem nije uspevao da na vreme registruje preuzimanja novca koja bi se dešavala oko ponoći, tako da je novac mogao da se preuzme a da se iznos ne obračuna na računu korisnika. Takve akcije bi obično bivale praćene upozorenjem da je novac već podignut, ali je Qisheng to uspeo da premosti, te obustavi obaveštenja.

PCPress.rs Image

Programer je novac počeo da preuzima u novembru 2016. godine, ali je banka njegove akcije otkrila tek u januaru 2018, nakon 1.358 nezakonitih podizanja novca. Qisheng je nakon toga predat policiji, ali je banka odustala od optužbi nakon što je kradljivac vratio novac. Pretpostavlja se da uprava nije želela loš publicitet, ali je sud odbio povlačenje optužbi, te programeru sada preti zatvorska kazna u trajanju od 10 godina.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: