Gruzija i Jermenija bez interneta

PCPress.rs ImageProšle nedelje je, nedaleko od glavnog grada Gruzije, jedna starica otkopavala bakar s namerom da ga proda u staro gvožđe i pritom presekla fiber optički kabl. Time je „haker s ašovom“ ‒ kako su je nazvali ‒ presekla pristup internetu u Gruziji, Jermeniji i delovima Azerbejdžana. Sedamdesetpetogodišnja Zdestroja Čnoinski iz Tbilisija spada u brojne Gruzine koji naveliko kradu bakarne žice.

Gruzijski provajderi obezbeđuju devedeset odsto internet pristupa u Jermeniji. I tako je, kad je kabl presečen, država s tri miliona i dvesta hiljada stanovnika ostala bez interneta i bila prinuđena da živi samo u stvarnom svetu. Prekid internet saobraćaja trajao je približno pet sati dok gruzijski i jermenski provajderi nisu uspeli da poprave kvar.

Daljinski monitoring iz Zapadne Evrope obavestio je gruzijske vlasti gde se nalazi tačna tačka prekida i odmah je na lice mesta poslat bezbednosni tim da identifikuje i uhapsi terorističku grupu koja je presekla internet saobraćaj u čitavoj susednoj državi.

Specijalni tim nije pretrpeo gubitke prilikom hvatanja prestupnice. Kasnije je puštena zbog starosti, ali možda će biti pozvana zbog daljeg ispitivanja. Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je kako nije imala saučesnike.

Pročitajte i:  Danko Jevtović - drugi mandat u Bordu direktora ICANN-a

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,