BIZIT 2022

GSM enkripcija razbijena i publikovana

PCPress.rs ImageDa li ste znali da je velika većina GSM konekcija u svetu zaštićena 64-bitnim algoritmom starim 21 godinu? Radi se o algoritmu A5/1 razvijenim 1988. godine, koji je nemački računarski inženjer Karsten Nohl nedavno “razbio” i rezultate objavio na torrent-u. Intersantno je to što je Karsten-ova ekipa razbila šifru primenom “grube sile” – prostim ubacivanjem slučajnog niza brojeva, sve dok na kraju šifra nije pogođena.
Sama po sebi, ova vest ne bi morala da bude previše značajna kada bi se operateri drugačije ponašali – GSM Asocijacija je još 2007. godine ponudila novi 128-bitni algoritam A5/3, ali ga je samo mali broj broj operatera prihvatio. Što je još gore, neki operateri su, posle objavljivanja vesti o provaljivanju šifre, samo zamenili šifru u istom starom 64-bitnom sistemu, što znači da su samo odložili problem.
Posedovanje šifre, samo po sebi, nije dovoljno za efikasno prisluškivanje razgovora, budući da je GSM komunikacija vrlo složena, ali Karsten upozorava da softver za presretanje poziva postoji i da se uz malo truda može doći do njega – do daljeg, budite oprezni i pazite šta pričate preko mobilnog telefona!

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,