BIZIT Seminar

Gubitak zbog sajber kriminala – 314 milijardi dolara godišnje

Svake godine kompanije izgube preko 315 milijardi dolara zbog organizovanog sajber kriminala, pokazalo je istraživanje Međunarodne korporacije podataka i Nacionalnog univerziteta Singapura.

Photo: acidpix/Flickr
Photo: acidpix/Flickr

Rezultati istraživanja objavljeni su u okviru Microsoftove „Igra sigurno“ kampanje, koja ima za cilj da globalno podigne nivo svesti o tome koliko su piratske verzije softvera otvorenije za napade.

Očekuje se da će ove godine kompanije širom sveta potrošiti gotovo 500 milijardi dolara kako bi rešile probleme koje prouzrokuje malver namerno ubačen u piratizovane programe.

Istraživanje pod nazivom “Veza piratizovanog softvera i narušavanja sajber bezbednosti” otkriva i da se 60 odsto anketiranih potrošača najviše plaši gubitka fajlova i ličnih informacija. Za ovim sledi strah od neautorizovanih transakcija na internetu (51 odsto) i upadanja u e-mail, bankovne račune i naloge na društvenim mrežama (50 odsto). M

U studiji se ističe i da će skoro dve trećine gubitaka preduzeća, 315 milijardi dolara, biti u rukama sajber prestupnika, kao i da su gotovo petinu piratizovanih programa u kompanijama instalirali zaposleni.

Istraživanje je obuhvatilo 1700 potrošača, IT radnika i vladinih zvaničnika iz Brazila, Kine, Francuske, Indije, Indonezije, Japana, Meksika, Poljske, Rusije, Singapura, Ukrajine, Velike Britanije i SAD.

Pročitajte i:  Messenger bi mogao biti sumrak Windows vidžeta

“Korišćenje piratizovanih programa je kao šetnja kroz minsko polje: ne znaš kad ćeš da naiđeš na nešto opasno. Ako naiđeš, posledice su razorne”, kaže Uroš Stupljanin iz kompanije Microsoft, i dodaje: “Finansijski rizici su veliki, a potencijalni gubici mogu destabilizovati profitabilne biznise. Kupovina zakonitog softvera je na duže staze jeftinija – bar znate da nećete osvojiti i nešto dodatno, u vidu zloćudnog softvera”.

Inače, Microsoft je danas, u okviru Play It Safe kampanje, premijerno prikazao i spot koji je za 18 zemalja snimljen u Srbiji.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,