BIZIT 2022

Gume bez vazduha stižu 2024. godine

Gume koje neće imati vazduh stižu 2024. godine a kako će promeniti naše živote i očekivanja u vožnji?

PCPress.rs Image

Nove gume za novu eru

Danas imamo telefone koji mogu neometano da nastave sa radom nakon što nam padnu u jezero, satove koji mogu da prežive mehanička ostećenja, ekrane koji su mogu da se saviju, a samo jedan običan ekser može da vas dovede u veliku nepriliku, ako se nađe u gumi vašeg automobila.

Michelin kao jedan od najvećih proizvođača guma je najavio da će do 2024. godine da ponudi gume koje nemaju vazduh. Reč je o gumama koje su ojačane staklenim vlaknima čime se dobija bolji gazni sloj i čime se eliminiše potreba za potiskom vazduha. Gume su sasvim provide i možete gledati kroz njih.

Ekseri sada više nisu pretnja, dok rezovi na bočnim stranama guma koji su čest problem, postaju prošlost. Takođe nema potrebe više da proveravate da li su gume naduvane, nema potrebe za rezervnom gumom, dizalicama i sličnom opremom.

Pročitajte i:  Automobil za vožnju i druženje

Ujedno reč je o „zelenim gumama“ jer će upotreba novih guma, da smanji potrebu za proizvodnjom tradicionalnog modela gume. Procenjuje se da će nova vrsta gume da smanji potrebu za tradicionalnim gumama za najmanje 200 miliona godišnje. Ostaje međutim pitanje koliko će koštati nove gume? Kako će uticati na iskustvo voznje? Kako će uticati na bezbednost saobraćaja? No, svakako jeste značajan napredak, ako pomislimo da su tradicionalne gume preostale iz vremena motora sa sagorevanjem.

Izvor: Cnet.com

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,