Top50 Glas publike

Hakeri bi mogli da ukradu vašu lozinku slušajući kako kucate na tastaturi

Vaša lozinka može da bude ukradena na različite načine. Najčešći način je upotreba lozinke koju je veoma lako pretpostaviti sa kojom hakeri neće morati da se previše trude kako bi upali u vaš nalog. Drugi složeniji načini uključuju phishing, gde hakeri kreiraju veb sajt koji oponaša veb lokaciju usluge koju koristite i kada unesete svoje akreditive, te informacije se ukradu. Međutim, čini se da su hakeri možda pronašli drugi način da ukradu lozinke od korisnika, a to je slušanje načina na koji kucate. 

PCPress.rs Image

Prema nedavnoj studiji koju su objavili Univerzitet u Kembridžu, u Engleskoj i Univerzitet u Linkopingu u Švedskoj, čini se da je moguće ukrasti lozinku na osnovu toga kako kucate. To nije najsavršeniji sistem jer je na osnovu istraživanja njihov algoritam uspeo da pogodi 31 od 50 četvorocifrenih logovanja u deset pokušaja.

Verovatno da duže lozinke mogu da predstavljaju veći izazov zbog velikog broja mogućih kombinacija, ali činjenica da se još uvek može pogoditi je pomalo zabrinjavajuća. Metod je uključivao korisnike koji su kucali na svojim pametnim telefonima ili tabletima a zvučni talasi napravljeni od prstiju korisnika koji dodiruju ekran, su zatim putovali do mikrofona telefona, što je algoritmu omogućilo da pronađe moguću lozinku.

Pročitajte i:  U bezbednosnom audit-u u američkom ministarstvu provaljena je svaka peta lozinka

Naravno, ovo prvo zavisi od toga da hakeri zaraze vaš uređaj malverom kako bi dobijali pristup mikrofonu vašeg uređaja, ali činjenica da takva mogućnost postoji malo je zastrašujuća.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,