BIZIT 2022

Hakeri iza Kaseya ransomware napada traže 70 miliona dolara otkupnine

Tri dana nakon što su napadači ransomvare-a kompromitovali Kaseya VSA, dobija se jasnija slika o rasprostranjenosti uticaja ovog hakerskog napada. U novom zahtevu za otkupninom, napadači tvrde da su hakovali više od milion računara i traže 70 miliona dolara za dešifrovanje pogođenih uređaja.

Hakeri iza Kaseya ransomware napada traže 70 miliona dolara otkupnine.

FBI i CISA će pružiti pomoć identifikovanim žrtvama

Holandski institut za otkrivanje slabosti sistema sproveo je istragu celog događaja i utvrdio ozbiljne ranjivosti u Kaseya VSA sistemu koje je prijavio kompaniji. Izvršni direktor kompanije Kaseya, Fred Vocolla, rekao je da je napad uticao na vrlo mali procenat njihovih kupaca, i to trenutno na manje od 40% širom sveta. Zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za kibernetiku i nove tehnologije, Anne Neuberger, navela je da će FBI i CISA pružiti pomoć identifikovanim žrtvama na osnovu procene nacionalnog rizika.

Do sada je jedna od kompanija na koju je napad najviše uticao Coop, linija od preko 800 prehrambenih prodavnica u Švedskoj koja se zatvorila u subotu. Prema obaveštenju na Coop-ovog veb sajta, prodavnice u kojima kupci mogu da kupuju pomoću Coop-ove mobilne aplikacije Scan & Pay su ponovo otvorene, dok su druge lokacije zatvorene. Stručnjaci su predvideli da će u SAD-u biti otkriveno još više žrtava. Tri dana nakon napada, Kaseya’s SaaS cloud serveri i dalje nisu funkcionalni. Kompanija navodi da će obezbediti ažurirani vremenski okvir za restauraciju servera, kao i više tehničkih detalja kako bi pomogla kupcima nakon bezbednosnog napada.

Pročitajte i:  Sada smo zaista u eri ransomware-a kao čiste iznude 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,