Hakeri koriste mape za praćenje koronavirusa za instaliranje malvera

Dok se ceo svet suočava sa pandemijom koronavirusa, hakeri koriste situaciju u digitalnom svetu.

Na Univerzitetu Johns Hopkins (JHU) centar za sistemsku nauku i inženjering razvio je online mapu sveta koja omogućava da se prate izveštaji o broju zaraženih Covid-19 virusom (skoro) u realnom vremenu. Sada je ta ideja rasprostranjenija pa je sličnu stvar nedavno omogućio i Microsoft.

Iako su to legitimni izvori, potencijalni hakeri prave klonove originalne veb stranice ili prave nove veb stranice koje tvrde da su legitimni izvori. Na primer, mogli biste da naiđete na par veb sajtova poput – coronavirus-real-map.com ili coronavirus-realtime.com. Tu ćete možda i dobiti tačne informacije, međutim, ti lažni sajtovi mogu od vas da zatraže da instalirate aplikacije ili da prikupljaju vaše lične podatke na neki drugi način.

Kako da proverite legitimnost sajta?

Neke od prijavljenih veb sajtova ohrabrile su korisnike da instaliraju malver aplikaciju na Windows sistemu što bi potencijalno ugrozilo sistem. Najbolji način da se držite podalje od nezvaničnih veb sajtova je proveravanje URL adrese u gornjoj traci browser-a. Ukoliko želite da posetite baš ovaj sajt, onda URL adresa treba da sadrži arcgis.com kao naziv domena, tako znate da ste na pravom ste mestu. Ukoliko piše nešto drugačije, ili je u pitanju nov veb sajt ili lažni sajt koja bi mogao da ugrozi vaš sistem.

Pročitajte i:  Ruski sud: Tehnologija prepoznavanja lica ne narušava privatnost

Za sada, TheNextWeb izveštava da je ovo posebno opasno za računare sa Windows operativnim sistemom, i savet je da se klonite veb sajtova ukoliko niste sigurni u njihovu legitimnost.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:PC Press Hosting 2020
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.