Hakeri napadaju britanski zdravstveni sistem

Britanski zdravstveni sistem je stavljen pod ozbiljno opterećenje tokom pandemije COVID-19 virusa. Međutim, to kao da nije bilo dovoljno, jer je tokom prethodnih nekoliko meseci, britanski National Health Service (NHS) bio pod konstatnim napadima hakera.

PCPress.rs Image

Napadi su targetirali zdravstvenu infrastrukturu, a poticali su kako od kriminalnih grupa, tako i od organizovanih državno-sponzorisanih napada. Nije eksplicitno navedeno koje države su u pitanju, ali se između redova može pročitati da se sumnja na Kinu.

Hakeri pokušavaju da pristupe osetljivim podacima koji se tiču britanskog odgovora na korona virus, uključujući i napore za razvoj vakcine. Navedeno je da većina tih napada nisu bili sofisticirani. U najvećem broju slučajeva hakeri su pokušavali da phishing metodom dođu do pristupnih podataka. Ipak, zbog broja i zbog osetljivosti teme, svi napadi su tretirani kao ozbiljni, pa je u istragu uključen Nacionalni sajber-bezbednosni centar (National Cyber Security Centre), koji blisko sarađuje sa bolnicama i istraživačkim laboratorijama kako bi ih zaštitio.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Stotine hiljada američkih internet rutera uništeno u novootkrivenom hakerskom napadu iz 2023. godine