BIZIT 2022

Hakeri napadaju dronove

Najveći proizvođač dronova, kineska kompanija DJI, se već neko vreme nalazi u centru interesovanja kada je bezbednost korisnika u pitanju, nakon što su sigurnosni eksperti otkrili da napadači mogu da provale u sisteme letelica kako bi došli do ličnih podataka korisnika.

PCPress.rs Image

Naime, napadači tako mogu da dođu do fotografija, video sadržaja, te podataka o kreditnim karticama, što najviše zabrinjava zbog toga što DJI pokriva oko 70% od ukupnog tržišta dronova. Radi se o tome da su korisnički nalozi za DJI web-sajt i aplikaciju, koji se koriste za upravljanje dronovima, bili osetljivi na cyber napade, te hakerima omogućavali da dođu do različitih podataka koji su uskladišteni u sistemu letelice.

PCPress.rs Image

Ovim bezbednosnim propustom ugroženo je na stotine hiljada DJI dronova, te su napadači mogli da pristupe podacima, premda ne i da preuzmu kontrolu nad letelicama. Pored običnih korisnika, dronove ove kompanije koriste i vojne ustanove, TV stanice, te sigurnosne kompanije, tako da osetljivost na napade pogađa i neke vitalne sisteme. Iz kompanije tvrde da je problem rešen, ali bi softver morao da prođe dodatne provere kako bi se utvrdilo da nema i drugih propusta.

Pročitajte i:  Hakeri su ukrali podatke iz baze kineske policije

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,