Top50 Glas publike

Hakeri pljačkaju hvalisave kripto-vlogere

Kripto-vloging postao je prilično popularan na YouTube-u u prethodne dve godine, a u poslednjih 90 dana na platformu je otpremljeno 122.000 video sadržaja koji se bave kriptovalutama, te Bitkoinom, a koji su generisali 328 miliona pregleda. Vlasnici kanala koji se bave ovim temama tako su postali sočne mete za hakere gladne kriptovaluta, a zbog toga što u okviru svojih videa na tacni nude sve informacije o svojim kripto-nalozima.

PCPress.rs Image

U naletu entuzijazma, te želje za pažnjom, takvi vlogeri u okviru videa često prikazuju i svoje ekrane, a dok obavljaju trgovine o kojima govore, a što može da otkrije koje aplikacije, korisnička imena, te kripto-adrese koriste. Neretko onima koji ih prate govore i o sistemima sigurnosti koje primenjuju, što je odličan priručnik za svakog iole veštog napadača.

Jedan od vlogera-žrtava je i Ian Balina, koji je sve svoje vreme posvetio trgovanju kriptovalutama, a skromnost mu nije jača strana. Kao i mnogi drugi motivacioni YouTube govornici, i on želi da nauči druge kako da dođu do svog dela bogatstva, mada ističe da njegove preporuke nisu saveti za investiranje, pa puno govori i snima na tu temu. Pored saveta, pratiocima pod nos često gura i screenshot-ove svog trgovačkog portfolija, koji je 14. aprila procenjen na oko tri miliona dolara, a što je moglo da se vidi i u njegovim postovima na Twitter-u i Instagram-u.

Pročitajte i:  Twitter pokreće debatu o „crnoj listi“

Da posle velikog hvalisanja često nastupi neka nesreća, dokazalo je ono što se Balini dogodilo 15. aprila, a tokom jednog od njegovih maratonskih YouTube obraćanja, kada nije mogao da pristupi Google Spreadsheet-u preko kojeg prati ICO (initial coin offerings). Ispostavilo se da je neki haker preuzeo kontrolu nad njegovim nalozima, te ga olakšao za značajnu sumu. Stručnjaci procenjuju da je ukradeno oko dva miliona dolara, kada se vrednost prevede u konvencionalnu valutu.

Balina se danas nada da će FBI uspeti da pronađe počinioca, ili više njih, a on nije jedina žrtva ovakvih napada, pa se preporučuje da se ubuduće više govori o tehnologiji, a manje o količinama novca koje su uložene u trgovinu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,