TrendMicro

Hakeri pronašli novi način za rudarenje kriptovaluta bez znanja žrtava

Cyber-kriminalci su, kako stoji u najnovijem izveštaju bezbednosne kompanije Trend Micro, pronašli novu metodu za krađu kriptovaluta, te zloupotrebu žrtava koje ništa ne sumnjaju.

PCPress.rs Image

Naime, kriminalci sada koriste sistem koji je poznatiji kao „malver dropper,“ a kako bi na pogođene računare distribuirali i sakrili maliciozni kod koji služi za rudarenje kriptovaluta bez znanja vlasnika ranjivih uređaja. Novi sistem je za sada detektovan na području Azije i Južne Amerike, uključujući Brazil, Indiju, Bangladeš i Kuvajt. Uspešnost nove metode se pripisuje i tome što kod koji se distribuira nije maliciozan sam po sebi, već to postaje nakon serije komandi koje pokreću rudarenje. Tako se kod neko vreme krije na pogođenom uređaju, i ostaje neaktivan, ako da ga antivirus programi ne detektuju. Nakon što napadači izdaju potrebne komande kod počinje da rudari Monero, te valutu šalju direktno u digitalni novčanik.

PCPress.rs Image

U izveštaju kompanije Trend Micro stoji i to da se broj malvera za rudarenje kriptovaluta povećao tokom 2019. godine, a najviše zbog rasta vrednosti digitalnih valuta. Uprkos tome što se broj malvera povećao, broj otkrivenih slučajeva se značajno smanjio, što bi moglo da ukazuje na to da su napadači postali veštiji i da bolje kriju svoje namere.

Pročitajte i:  Sprema se velika nadogradnja Ethereuma

Izvor: Decrypt

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,