Hakeri sakrivaju poruke unutar slika

Prilikom analiziranja nekoliko sajtova istraživači iz kompanije Kaspersky Lab otkrili su da hakeri često koriste steganografiju ( digitalnu verziju sakrivanja poruka unutar slika ).

PCPress.rs Image

Za razliku od kriptografije, koja krije sadržaj poruke, steganografija krije samu činjenicu da poruka postoji. Koncept steganografije se prvi put pojavio 1499. godine, ali veruje se da je sama ideja steganografije postojala pre Rimskog carstva i aktivno razvijana tokom dvadesetog veka. Na taj način oni uspevaju da sakriju poruke koje međusobno razmenjuju i svoje maliciozne aktivnosti na napadnute računare. Nakon velikog broja sajber napada koji su se dogodili tokom ove godine primećeno je da je ova tehnika korišćena za krađu finansijskih informacija. U većini slučajeva dokazana bezbednosna rešenja bi mogla da utvrde prisustvo pretnje u mreži u svakoj fazi napada, uključujući i fazu izvlačenja podataka.

Poslednjih meseci, istraživači Kaspersky Lab-a su otkrili najmanje tri napada u kojima je korišćena ova tehnika. Primenjena je prilikom korišćenja malvera kao što su Zerp, ZeusVM, Kins,Triton…Većina ovih malvera cilja na finansijske organizacije i korisnike finansijskih usluga.

Pročitajte i:  Grupa hakera provaljuje u globalne telekomunikacione mreže

Prema rečima Alexey-a Shulmin-a, bezbedosnog istraživača u Kaspersky Lab-u, cilj istrage je da otkriju na koji način se tačno vrši krađa podataka i da se privuče pažnja industrije kako bi se razvila tehnologija koja će detektovati korišćenje steganografije prilikom hakerskih napada.

 

Izvor: ITSVET.COM , usa.kaspersky.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,