Hakerski napadi na ruske platforme

Napadi su se dogodili tokom praznika povodom obeležavanja Dana pobede.

PCPress.rs Image

Poruke na pametnim televizorima

Istog dana kada je Rusija proslavila svoju ulogu u pobedi nad nacističkom Nemačkom, mnoge online platforme u zemlji su pogođene hakerskim napadom u znak protesta zbog rata u Ukrajini. Prema izveštajima Wašington post-a Rusi su na pametnim televizorima videli poruku koja im implicira na sukob koji je u toku. „Krv hiljada Ukrajinaca i stotine ubijene dece je na vašim rukama“, navodi se u poruci. „TV i vlasti lažu. Ne ratu.”

Pored pametnih televizora, hakeri su ciljali neke od najvećih internet kompanija u zemlji, uključujući Yandex. Takođe, hakeri su krenuli na Rutube, rusku alternativu YouTube-u. „Naš video hosting je pretrpeo snažan sajber napad. Trenutno nije moguć pristup platformi“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Telegram kanalu. Rutube je kasnije izjavio da je izolovao napad i da hakeri nisu pristupili njegovom sadržaju.

Otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, zemlja je bila pod stalnim napadima hakera. U ranim danima sukoba, Anonymous-i su preuzeli odgovornost za niz DDoS napada zbog kojih je bilo pogođeno nekoliko zvaničnih vladinih veb stranica, uključujući i jedan koji pripada Ministarstvu odbrane.

Pročitajte i:  Novi hakerski napad na LastPass

Veruje se da je grupa Anonymous-i takođe odgovorna za incident u kojem je nekoliko ruskih državnih TV kanala puštalo ukrajinsku himnu. Istovremeno, Ukrajina je, uz pomoć Microsoft-a i drugih zapadnih kompanija, nedavno uspela da spreči ruske vojne hakere da ugroze rad jednog od dobavljača energije u zemlji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,