Laptop leto 2022

Hakerski napadi na ruske platforme

Napadi su se dogodili tokom praznika povodom obeležavanja Dana pobede.

PCPress.rs Image

Poruke na pametnim televizorima

Istog dana kada je Rusija proslavila svoju ulogu u pobedi nad nacističkom Nemačkom, mnoge online platforme u zemlji su pogođene hakerskim napadom u znak protesta zbog rata u Ukrajini. Prema izveštajima Wašington post-a Rusi su na pametnim televizorima videli poruku koja im implicira na sukob koji je u toku. „Krv hiljada Ukrajinaca i stotine ubijene dece je na vašim rukama“, navodi se u poruci. „TV i vlasti lažu. Ne ratu.”

Pored pametnih televizora, hakeri su ciljali neke od najvećih internet kompanija u zemlji, uključujući Yandex. Takođe, hakeri su krenuli na Rutube, rusku alternativu YouTube-u. „Naš video hosting je pretrpeo snažan sajber napad. Trenutno nije moguć pristup platformi“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Telegram kanalu. Rutube je kasnije izjavio da je izolovao napad i da hakeri nisu pristupili njegovom sadržaju.

Otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, zemlja je bila pod stalnim napadima hakera. U ranim danima sukoba, Anonymous-i su preuzeli odgovornost za niz DDoS napada zbog kojih je bilo pogođeno nekoliko zvaničnih vladinih veb stranica, uključujući i jedan koji pripada Ministarstvu odbrane.

Pročitajte i:  Airbnb obustavlja svoje operacije u Rusiji i Belorusiji

Veruje se da je grupa Anonymous-i takođe odgovorna za incident u kojem je nekoliko ruskih državnih TV kanala puštalo ukrajinsku himnu. Istovremeno, Ukrajina je, uz pomoć Microsoft-a i drugih zapadnih kompanija, nedavno uspela da spreči ruske vojne hakere da ugroze rad jednog od dobavljača energije u zemlji.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.