Top50 Glas publike

Hakovanje pametnih telefona u servisu

Istraživači sa Univerziteta Negev su dokazali da se ekranima pametnih trelefona može manipulisati kako bi se ukrale informacija i preuzela kontrola nad telefonom. Vlasnici pametnih telefona ukoliko im se slomi ekran i zamene ga u servisu su pod rizikom od napada hakera. Koristi se maliciozni čip koji je povezan sa zamenjenim ekranom da bi se ukrali podaci koji se nalaze u pametnom telefonu.

PCPress.rs Image

Istraživači su svoju teoriju demonstrirali tako što su hakovali Huawei Nexus 6P pametni telefon i LG G Pad 7 tablet, time su videli šta je otkucano na spravama, kao što su šifre, skinute aplikacije, plus su poslali korisnike na maliciozne sajtove. Preko telefona su uspeli da slikaju korisnika i da sliku pošalju na mejl hakera i da preko ekrana utiču na operativni sistem. 

Napad je neprimetan, čak i tehničarima koji su pravili pametni telefon, zato što je maliciozni čip napravljen da izgleda kao zvanični. Pošto se radi o tome da neko fizički stavi maliciozni čip u vaš telefon, anti-virus ne može da ga detektuje.

Pročitajte i:  ASUS ExpertBook B3000: Mali univerzalac

Dobro motivisan protivnik je u potpunosti sposoban da učini takav napad u velikim razmerama ili da ga usmeri na određenu metu,“ rekli su istraživači sa Univerziteta Negev. Zato bi bilo pametno da velike kompanije osmisle zaštitu i protiv ovakvih napada, jer anti-virus zaštita nije dovoljna.

Izvor: TheTelegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,