N Central domination

Hayabusa-2: Japanska letelica se spustila na asteroid Ryugu

Životni vek asteroida usamljena je priča, budući da kamene kosmičke strukture lebde svemirskim vakuumom milijardama godina. Kada je asteroid Ryugu u pitanju to više nije slučaj, budući da je 10. jula dočekao neobičnog gosta – japansku letelicu Hayabusa-2 koja se uspešno spustila na njegovu površinu.

PCPress.rs Image

Japanska svemirska agencija je Hayabusa-2 lansirala još u decembru 2014. godine, sa ciljem da stigne do asteroida Ryugu, koji u prečniku meri manje od kilometra, i koji kruži oko Sunca na udaljenosti od 211 miliona kilometara. Letelica se u blizini pomenutog asteroida našla sredinom 2018, a misija na koju se zaputila podrazumeva uzimanje uzoraka sa asteroida, te vraćanje na Zemlju, a metode pored eksplozivnih naprava uključuju i robote koji su se još u to vreme spustili na površinu asteroida. Naime, dva cilindrična robotska rovera se na asteroidu nalaze od septembra 2018. godine, a nešto kasnije im se pridružila i „robotska kutija“ koja je zadužena za ispitivanje terena. U februaru 2019. letelica je ušla u sledeću fazu misije, te ka asteroidu ispalila eksplozivnu raketu, da bi 4. aprila na površinu poslala još eksploziva. Procenjuje se da je eksplozija napravila krater koji u prečniku meri oko 10 metara, a čitava akcija je zabeležena kamerom, što bi trebalo da omogući lakše pronalaženje kratera sada kada se letelica i sama spustila na asteroid.

Pročitajte i:  Novi radnici: Robot za kafu i druge zadatke

PCPress.rs Image

Ryugu je asteroid C-tipa, što znači da je bogat organskim ugljeničnim molekulima, vodom, a moguće i amino kiselinama. Amino kiseline su bile od ključnog značaja za evoluciju na Zemlji, a po nekim teorijama, o kojima se još uvek raspravlja, upravo su ih asteroidi prvi doneli na našu planetu. Oko tri četvrtine asteroida u našem Solarnom sistemu pripada C-tipu, pa je cilj letelice Hayabusa-2 da prikupi uzorke sa onih do kojih stigne, te ih vrati natrag na Zemlju.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,