PC Press Studio

Hayabusa-2: Kapsula koja je na zemlju donela uzorke sa asteroida

Životni vek asteroida usamljena je priča, budući da kamene kosmičke strukture lebde svemirskim vakuumom milijardama godina. Kada je asteroid Ryugu u pitanju to više nije slučaj, budući da je 10. jula 2019. godine dočekao neobičnog gosta – letelicu Hayabusa-2 koja se uspešno spustila na njegovu površinu.

PCPress.rs Image

Japanska kapsula, koja se odvojila od svemirske sonde Hayabusa-2, se nakon puta od više od pet milijardi kilometara, 6. decembra je na Zemlju donela dragocene uzorke sa asteroida Ryugu. Japanska svemirska agencija je sondu Hayabusa-2 lansirala još u decembru 2014. godine, sa ciljem da stigne do asteroida Ryugu, koji u prečniku meri manje od kilometra, i koji kruži oko Sunca na udaljenosti od 211 miliona kilometara. Letelica se u blizini pomenutog asteroida našla sredinom 2018, a misija na koju se zaputila podrazumevala je uzimanje uzoraka sa asteroida, te vraćanje na Zemlju.

Metode su, pored eksplozivnih naprava, uključivale i robote koji su se još 2018. spustili na površinu asteroida. Naime, dva cilindrična robotska rovera su na Ryugu dospela u septembru 2018. godine, a nešto kasnije im se pridružila i „robotska kutija“ koja je bila zadužena za ispitivanje terena. U februaru 2019. letelica je ušla u sledeću fazu misije, te ka asteroidu ispalila eksplozivnu raketu, da bi 4. aprila na površinu poslala još dve eksplozivne naprave. Procenjuje se da je eksplozija napravila krater koji u prečniku meri oko 10 metara.

Pročitajte i:  NASA: Podaci putuju svemirom neverovatnom brzinom

PCPress.rs Image

Ryugu je asteroid C-tipa, što znači da je bogat organskim ugljeničnim molekulima, vodom, a moguće i amino kiselinama. Amino kiseline su bile od ključnog značaja za evoluciju na Zemlji, a po nekim teorijama, o kojima se još uvek raspravlja, upravo su ih asteroidi prvi doneli na našu planetu. Oko tri četvrtine asteroida u našem Solarnom sistemu pripada C-tipu, pa je cilj letelice Hayabusa-2 da prikupi uzorke sa onih do kojih stigne, te ih vrati natrag na Zemlju.

Letelica koja se vratila na Zemlju sadrži sakupljeni materijal koji bi mogao da odgovori na brojna pitanja, budući da se radi o uzorcima koji su stari čak 4,6 milijardi godina. Kapsula, koja je u noći između 5. i 6. decembra ušla u Zemljinu atmosferu, stvorila je vatrenu loptu na nebu, a događaj je mogao da se posmatra u Australiji, gde se kapsula i prizemljila. Sonda koja je ostala u svemiru sada će biti preusmerena prema drugom asteroidu u blizini Zemlje, a na lokaciju bi trebalo da stigne za oko deset godina.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu i život iz svemira

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,