BIZIT 2022

HDMI 2.1 standard spreman za široku upotrebu

HDMI Licensing Administrator, kompanija koja je zadužena za licenciranje HDMI proizvoda objavila je da je, tri godine nakon predstavljanja, HDMI 2.1 spreman za osvajanje tržišta. Nova verzija HDMI standarda uključuje poboljšane performanse, kao što su prikaz 4K slike u 120 Hz, 8K u 60 Hz, dinamički HDR, eARC…

hdmi 2.1

Najveći podsticaj omasovljavanju ove tehnologije učinile su konzole nove generacije, zahvaljujući kojima će korisnici dobiti do sada neviđeno iskustvo igranja. One su zaokružile sistem koji obuhvata kompatibilnost uređaja sa HDMI 2.1 standardom. Taj sistem sada uključuje konzole, kablove, televizore i monitore. Uostalom, na CES-u 2021 biće predstavljeni mnogi novi uređaji koji će u sebi sadržati HDMI 2.1 interfejs, pa slobodno možemo da kažemo da će ova godina biti prelomna u prihvatanju novog HDMI standarda.

Inače, HDMI je dominantan standard za prenos video i audio signala i od 2002. godine je implementiran u više od 10 milijardi uređaja. Najveće benefite imaće gejmeri, jer će se zahvaljujući Variable Refresh Rate (VRR), Auto Low Latency Mode (ALLM) i Quick Frame Transport (QFT) tehnologijama, zajedno sa podizanjem rezolucije i brzine osvežavanja ekrana, vizuelni aspekt igranja podići na znatno viši nivo.

Istovremeno je objavljeno da je lansiran i Ulgra High Speed HDMI Cable Certification Program (UHS Program), koji će obezbediti HDMI 2.1 performanse od 48 Gbps.

Izvor: HDMI.org

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,