BIZIT 2022

Helikopter agencije NASA uskoro na Marsu

Još početkom 2018. godine je moglo da se čuje o NASA-inim planovima da Mars istraži iz vazduha, a za taj posao kreiran je specijalni helikopter koji će doneti detaljniji prikaz Crvene planete.

PCPress.rs Image

Kada za nekoliko dana novi Perseverance rover bude krenuo na Mars, vozilo će biti opremljeno i malim helikopterom. NASA je još pre dve godine objavila ime ovog helikoptera – Mars helikopter, a kasnije mu dodala i Ingenuity, što je ipak manje bitno od rešavanja tehničkih izazova.

Planirano je da prvi let vazdušnim prostorom Crvene planete ovaj helikopter obavi do kraja 2020. godine, ukoliko sve bude teklo po planu. Letelica će pokušati da leti, mada još uvek nije sigurno da će uopšte moći da lebdi. Naime, atmosfera na Marsu je 100 puta tanja nego na Zemlji, što je otežavajuća okolnost za letelice koje neometano funkcionišu na matičnoj planeti.

NASA je poslednjih šest godina radila na dizajnu Mars helikoptera, a letelica je konačno spremna, te bi put Marsa trebalo da krene do kraja nedelje, a kao deo projekta Mars 2020. Zvezda misije je Perseverance rover – robot koji je dizajniran da naučnicima pomogne da utvrde da li je život na Marsu ikada bio moguć. Helikopter će se naći na donjoj strani rovera, gde će ostati sve dok se ne spuste na crvenu planetu.

Pročitajte i:  NASA: Ljudi bi na Mars mogli da stignu do 2040.

Očekuje se da misija na Mars stigne u februaru 2021. godine, a Ingenuity će se od rovera odvojiti odmah nakon što slete. Perseverance će pratiti pokušaje poletanja, a uz pomoć 23 kamere koje ima u svom sklopu.

Helikopter ipak nije centar misije, budući daje osnovni zadatak rovera da traga za signalima da je na Marsu nekada bilo života, te uzima uzorke koji bi jednog dana mogli da se vrate na Zemlju. To ne znači da letelica nema važnu ulogu – naime, helikopter bi mogao da znači prekretnicu u istraživanju dalekih svetova, te proširivanje opcija koje su trenutno prilično ograničene.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,