BIZIT 23

Helikopter za istraživanje Marsa spreman za lansiranje

Još početkom 2018. godine je moglo da se čuje o NASA-inim planovima da Mars istraži iz vazduha, a za taj posao kreiran je specijalni helikopter koji će doneti detaljniji prikaz Crvene planete.

PCPress.rs Image

Pri sledećem lansiranju rovera na Mars, vozilo će biti opremljeno malim helikopterom. NASA je još 2018. objavila i ime ovog helikoptera – Mars helikopter a kasnije mu dodala i Ingenuity, što je ipak manje bitno od rešavanja tehničkih izazova. Planirano je da prvi let vazdušnim prostorom Crvene planete ovaj helikopter obavi 2020. godine, ukoliko sve bude teklo po planu. Letelica će pokušati da leti, mada još uvek nije sigurno da će uopšte moću da lebdi. Naime, atmosfera na Marsu je 100 puta tanja nego na Zemlji, što je otežavajuća okolnost za letelice koje neometano funkcionišu na matičnoj planeti.

NASA je poslednjih šest godina radila na dizajnu Mars helikoptera, a letelica je konačno spremna, te bi put Marsa trebalo da krene u julu, kao deo misije Mars 2020. Zvezda misije je Perseverance rover – robot koji je dizajniran da naučnicima pomogne da utvrde da li je život na Marsu ikada bio moguć. Helikopter će se naći na donjoj strani rovera, gde će ostati sve dok se ne spuste na crvenu planetu. Očekuje se da misija na Mars stigne u februaru 2021. godine, a Ingenuity će se od rovera odvojiti odmah nakon što slete. Perseverance će pratiti pokušaje poletanja, a uz pomoć neke od 23 kamera koje ima u svom sklopu.

Pročitajte i:  Istraživači pronašli dokaze o organskoj materiji na Marsu

Eksperti ističu da su im očekivanja realna, i da postoji mogućnost da helikopter ne poleti. Lansiranje iz Kennedy Space centra na Floridi planirano je za period između 20. jula i 11. avgusta, a tačan datum će zavisiti od povoljnih uslova.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,