Zebra

Hi tech korak Tehničke škole u Užicu

Tehnologija se razvija neverovatnom brzinom, pa je veoma važno da obrazovni sistemi idu u korak sa njom. Da vidimo kako je u Užicu primenjen Office 365.

-edu-03-chalkboard-background----background-labs-qis2map7Office 365 je kompletan ICT sistem koji se podiže na nivou škole i obezbeđuje uslugu javnog školskog Web sajta i internih Web sajtova školskih službi, odeljenja i predmetnih nastavnika, uslugu službene elektronske pošte, školskog kalendara koji pomaže zajedničko korišćenje školskih resursa kao što su kabineti  i oprema škole, blogovi nastavnika i učenika, te mogućnost korišćenja naprednog video‑konferencijskog alata za učenje na daljinu, između više lokacija u isto vreme. Najnovija usluga dostupna školama kroz Office 365 jeste Yammer, često nazivan školski Facebook, dostupan samo učenicima i zaposlenima u školi, i zato bezbedan za korišćenje u nastavi i dodatnim školskim aktivnostima. Više informacija o sistemu za škole  Office 365, kompletna uputstva za podizanje ove usluge na nivou škole i za korišćenje u nastavi, mogu se naći na adresi aka.ms/365brosura.

Tehnička škola u Užicu je savremena srednjoškolska ustanova koja nastoji da osposobi učenike za primenu naučenog u oblasti elektrotehnike, mašinstva i obrade metala, metalurgije i grafičarstva, kao i za uspešan nastavak daljeg školovanja, ali i jedna od naprednih škola u Srbiji koja koristi Office 365, i uz pomoć „oblaka“ značajno utiče na internu organizaciju i lakše deljenje informacija.

„Naš rad na pripremanju za nastavu je olakšan i efikasniji je jer imamo pristup svim potrebnim dokumentima, a materijale možemo da čuvamo u ‘oblaku’ koji nam je dostupan na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu, ma gde da se nalazimo, ako imamo Internet vezu. Office 365 nam pruža niz mogućnosti za saradnju, bilo da kreiramo poseban prostor za svoje stručno veće, pravimo diskusioni panel, ili zajedno radimo na istom dokumentu, razmenjujemo komentare, vodimo lični blog“, istakao je direktor škole gospodin Dragan Tucaković.

„Lakše i brže međusobno komuniciramo, razmenjujemo materijale za nastavu. Okruženje koje smo napravili u okviru sistema Office 365 u funkciji školskog intraneta bezbedan je prostor u kome sami nastavnici određuju šta od svojih dokumenata žele da dele, prostor u kome se bolje upoznaju i mogu svojim kolegama da kažu više o sebi, svojim interesovanjima i dostignućima. Međusobno deljenje i dostupnost različitih dokumenata deluje podsticajno na nas. U radu primenjujemo primere dobre prakse koje smo prepoznali kod kolega“, dodaje Jelena Pavlović, školski psiholog.

Od nastanka 2011. godine, Microsoft Office 365 je postao jedan od najbrže rastućih proizvoda u istoriji kompanije Microsoft, omogućavajući jednostavno prilagođavanje potrebama obrazovnih sistema širom sveta. Office 365 je moćan alat za modernizaciju obrazovanja, koji je dostupan školama u Srbiji i ne zahteva ni hardverska ni softverska ulaganja. Nastavnici su navikli na korišćenje Office paketa u nastavi i brzo se prilagođavaju na korišćenje interfejsa Office 365 usluge na mreži. Zato je za primenu ovog alata u školama potrebna samo volja škole da uvede promenu i organizuje sopstvene ljudske resurse da pruži podršku uvođenju promene.

“Od presudnog značaja je da nastavnici i đaci osete dobrobit uvođenja promena. Najčešće je to zadovoljstvo učenika kada računarske uređaje od kojih se ne odvajaju u svakodnevnom životu, koriste i u školi, u procesu učenja, ali i zadovoljstvo nastavnika kada im je olakšan neki segment posla. Veoma je važno stvoriti klimu koja podržava promene i svest da je uvođenje tehnologije u nastavu neophodno da bi se uhvatio korak sa zahtevima koje društvo i privreda stavljaju pred obrazovanje, te da je to proces koji nema svoj kraj – svake godine se mora raditi na prihvatanju aktuelnih tehnologija i njihovom svrsishodnom iskorišćavanju za unapređivanje školskih procesa i same nastave“, zaključuje Katarina Milanović iz kompanije Microsoft.

www.microsoft.rs

Aleksandra Rakin

(Objavljeno u časopisu PC#209)

Facebook komentari:
SBB