Top50 Glas publike

Hirurški robot sa veštačkom inteligencijom je odličan u složenoj proceduri

Istraživači u Japanu testirali su hirurškog robota koji pokreće AI u njegovoj sposobnosti da pomogne u perkutanoj nefrolitotomiji, što je minimalno invazivna procedura za uklanjanje velikog kamenja iz bubrega.

PCPress.rs Image

Pomoć manje iskusnim hirurzima

Tehnika uključuje pristup bubregu kroz kožu i obično zahteva veoma iskusnog hirurga. Robota, nazvan Automated Needle Targeting with X-ray (ANT-X), razvila je NDR Medical Technology, medicinski startup sa sedištem u Singapuru. Kompanija izveštava da robot može pomoći pri postavljanju igle i može izračunati ciljanje igle za nekoliko sekundi, koristeći samo jednu rendgensku sliku. Tokom probnog perioda, robot je znatno olakšao proceduru. Perkutana nefrolitotomija (PCNL) uključuje pristup bubregu kroz kožu leđa. Procedura je izazovna i nepravilan pristup bubrezima može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući perforaciju creva, ozbiljno krvarenje i sepsu.

Shodno tome, hirurzi moraju proći godine obuke pre nego što rutinski izvode proceduru. ANT-X robot je dizajniran da pomogne u proceduri i potencijalno učini bezbednijom za manje iskusnog hirurga. Sistem je predviđen da se koristi u kombinaciji sa C-arm fluoroskopijom, a robot koristi AI da analizira jednu rendgensku sliku i zatim automatizuje poravnanje igle. U teoriji, ovo oslobađa hirurga da se fokusira na dubinu umetanja. Najnovija studija uporedila je robota sa konvencionalnim PCNL-om vođenim ultrazvukom u grupi pacijenata u Univerzitetskoj bolnici Nagoya City.

Pročitajte i:  Disney ima AI koji podmlađuje glumce

Jedan hirurg početnik je izveo procedure pristupa bubrezima uz pomoć robota, dok je više iskusnih hirurga izvelo konvencionalne procedure pristupa bubrezima. Postizanje pristupa bubrezima samo jednom punkcijom iglom dogodilo se u 34% i 50% vremena u konvencionalnim grupama i grupama uz pomoć robota. Štaviše, prosečan broj potrebnih uboda igle bio je manji u grupi koja je koristila robota u poređenju sa konvencionalnom grupom (1,82 puta prema 2,51 puta). Zapanjujuće je da u 14,3% procedura u konvencionalnoj grupi, hirurg nije mogao da postigne bubrežni pristup, a drugi hirurg je morao da pomogne. Ovo se nije dogodilo u grupi kkoja je radila uz pomoć robota.

Rezultati ilustruju korisnost i sigurnost robota sa AI pogonom u obavljanju lakih hirurških zadataka. „ANT-X pojednostavljuje složenu proceduru, kao što je PCNL, što olakšava većem broju lekara da je sprovede i pomaže većem broju pacijenata u procesu“, rekao je Kazumi Taguči, istraživač uključen u studiju. „Budući da je robotska tehnologija pokretana veštačkom inteligencijom, ova tehnika može otvoriti put za automatizaciju sličnih intervencijskih operacija koje bi mogle skratiti vreme procedure, osloboditi teret starijih lekara i možda smanjiti pojavu komplikacija”.

Pročitajte i:  Dairy Robotics: Tehnologija izgradnje za novu generaciju farmera

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,