BIZIT Seminar

Hoće li Elon Musk vratiti nalog Donaldu Trampu?

Elon Musk kupio je Twitter za 44 milijarde dolara. Da li će sada Musk pustiti bivšeg predsednika Donalda Trampa da se vrati na Twitter?

PCPress.rs Image

Musk podržava slobodu govora

Musk još uvek nije rekao da li će vratiti Trampu nalog. Twitter je trajno zabranio Trampa nakon pobune 6. januara, navodeći „rizik od daljeg podsticanja nasilja“.

Tramp je rekao da se neće vratiti na Twitter čak ni sada kada je promenio vlasnika. Umesto toga, on će se formalno pridružiti sopstvenoj aplikaciji TRUTH Social. Tramp je do sada postavio samo jednu objavu na TRUTH Social. „Predsednik Tramp je posvećen TRUTH Social i vrlo brzo će komunicirati na platformi“, rekla je njegova pres služba.

PCPress.rs Image

Pre nedelju dana Tramp je rekao da se neće vratiti jer je „Twitter postao veoma dosadan“. „Otarasili su se mnogo dobrih glasova na Twitter-u, mnogo svojih konzervativnih glasova“, rekao je tada.

Ipak, kada Musk preuzme kontrolu nad Twitter-om, analitičari misle da će vratiti Trampov nalog.

Pročitajte i:  Velika prevara na platformi Twitter

„Tramp sada ima podsticaj da bude stidljiv jer bi njegov paralelni poduhvat bio obezvređen ako bi se ponovo pridružio Twitteru. Musk ima svaki podsticaj da bude stidljiv i da što je više moguće sve predstavi kao jednostavnu promenu vlasništva“, rekao je Emerson Brooking, saradnik za digitalna istraživanja.

Musk je libertarijanac i samoproglašeni „apsolutista slobode govora“ koji je jasno stavio do znanja da podržava neobuzdano izražavanje na Twitter-u. Takođe je oprezan prema trajnim suspenzijama i saosjeća se sa konzervativnim tvrdnjama o cenzuri.

Veoma je važno da postoji inkluzivna arena za slobodu govora“, rekao je Musk u intervjuu ovog meseca na TED konferenciji. „Twiter je postao neka vrsta “de fakto gradskog trga”, tako da je zaista važno da ljudi imaju i realnost i percepciju da mogu slobodno da govore u okviru zakona.

Musk je ponovio da je „sloboda govora temelj funkcionalne demokratije“. Twitter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva“, rekao je Musk.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Nove tehnologije

Takođe, Musk ima snažne finansijske motive da namami Trampa, koji je upravo ona vrsta mega ličnosti koja pokreće angažman na platformi. „Musk pravi električne automobile i svemirske brodove, ali je zaista zaradio svoje bogatstvo na zapovedanju i uticaju na pažnji. On razume kako se to radi i mislim da je njegov najbliži vršnjak Donald Tramp“, rekao je Brooking.

Dodatne spekulacije o povratku Trampa predstavljaju izvesnost da bi, čak i pod sadašnjim upravljanjem, Twitter mogao biti primoran da ukine zabranu ako Tramp postane kandidat za izbore 2024.godine. Finansijski direktor kompanije Ned Segal rekao je prošle godine da Trampu neće biti vraćen nalog na Twitter-u čak i ako se kandiduje za predsednika i pobedi 2024. godine.

Tramp će možda imati problema da se odupre platformi koju je nekada koristio za slanje “nefiltriranih poruka” svojim skoro 89 miliona pratilaca. „Twitter pruža meru narativne kontrole i uticaja koju Tramp ne može da ima na drugim forumima, uključujući i svoju novu aplikaciju“, rekao je Monahan profesor sociologije na univerzitetu Baldwin Wallace.

Pročitajte i:  Twitter-ova 2FA zasnovana na SMS-u danas se ukida: kako da obezbedite svoj nalog

Izvor: USA Today

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,