PC Press Studio

Hoće li Windows uskoro doći na M1 Mac računare?

Ako koristite Apple Silicon Mac računare, postoji malo veća šansa da ćete uskoro moći da pokrenete licenciranu verziju operativnog sistema Windows na svojim mašinama.

PCPress.rs Image

Kako se čini, ističe ekskluzivni ugovor između Microsofta i Qualcomm-a

To će biti moguće, pošto se čini da će Arm exclusive ugovor između Microsofta i Qualcomm-a isteći.

XDA-Developers nam kaže da Qualcomm ima ekskluzivni aranžman sa Microsoftom da obezbedi procesore za pokretanje Windows on Arm. Zato Qualcommove čipove nalazite unutar Windows for Arm uređaja, a ne pronalazite procesore bilo koga drugog. U izveštaju se tvrdi da će ovaj ugovor uskoro isteći, što znači da bi MediaTek, Samsung i drugi mogli da počnu da proizvode čipove zasnovane na Arm-u za Windows – i takođe dati korisnicima Mac-a priliku da pokreću Windows na Mac-ovima M-serije.

Svakako postoji šansa da se to ne dogodi. Microsoft je nedavno nagovestio da Arm verzija operativnog sistema Windows 11 za Apple Silicon nije „podržani scenario“ – ali stvari se menjaju u tehnologiji. Apple-ova Mac prodaja nastavlja da raste na većini tržišta preduzeća, ali trenutno Mac-ovi M-serije nemaju zvaničnu podršku za Windows. Ipak, znamo da mogu da pokreću Windows on Arm insajderske verzije, koristeći alate za virtuelizaciju kao što je Parallels. Osim toga, sem korišćenja operativnog sistema Windows 365, nije postojao zvanični, potpuno podržan način za pokretanje Windows-a na Mac-u iz M-serije – čak ne dobijate ni Boot Camp.

Pročitajte i:  ARM razvija novi sopstveni čip

Većina korisnika Mac-a — i Parallels-a — nadala se da će Microsoft jednostavno ponuditi Windows za Arm licence na prodaju, omogućavajući preduzećima koja koriste više računarskih platformi da pokreću Windows, iOS i Mac aplikacije na jednoj mašini. Microsoft nikada nije dao mnogo nade u ovo, i mnogi korisnici počeli su da odustaju od te ideje. Ali za mnoga preduzeća, mogućnost pokretanja Windows-a na neki način je suštinski uslov, posebno za preduzeća koja se za neke zadatke još uvek oslanjaju na stare sisteme.

Izvor: Computerworld

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,