BIZIT 2022

Hodanjem punite svoje pametne uređaje

Gadžeti i uređaji, poput pametnih telefona, postaju sve snažniji, međutim dok se sami uređaji unapređuju, baterije su ostale poprilično iste. Stalna upotreba često troši baterije veoma brzo, pa su nam uvek potrebna nova rešenja kao na primer punjenje uz pomoć svetla, a tehnološki startap koji se zove SolePower ima drugačiji pristup, punjenje baterija hodanjem.

PCPress.rs Image

SolePower želi da omogući da punite svoje prenosive uređaje samo hodajući. Prvi korak na tom putu je električna obuća pod imenom SmartBoots, koja koristi aktivnost koju većina ljudi redovno praktikuje. U čizmi se nalazi kinetički punjač koji generiše energiju od hodanja, a ta energija se onda može koristiti za pokretanje GPS-a i senzora koji otkrivaju kretanje i temperaturu. Primene SolePower su brojne, a kompanija je već sarađivala sa sigurnosnim cipelama SR Mak / Saf-Gard kako bi dizajnirali čizme koje bi rešile probleme s kojima se suočavaju industrijski radnici, a obuću bi se na kraju mogla iskoristiti kako bi se snabdevale zemlje u razvoju, gde pristup električnoj energiji može biti nepouzdan ili potpuno nedostupan.

“Misija SolePower-a je da napravi samoodržive nosive komade koji će poboljšati život ljudi”, objašnjava osnivač i izvršni direktor Hahna Alexander, tokom intervjua za 2017 Mother of Invention (MOI). MOI nastoji da nagradi žene koje kroz inovacije, pronalaske i preduzetništvo doprinose društvu i njihovoj neposrednoj zajednici. “Nauka, tehnologija i inženjerstvo su budućnost. A kad stvorite nešto što rešava izazovne probleme za ljude, osećate se dobro.” izjavila je Hahna.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,