BIZIT 2022

Holografija kao ključ za kvantne računare budućnosti

Eksperti očekuju da će kvantni računari u narednih pet godina biti spremni za pristup internetu, što bi moglo da dovede do toga da ovakvi kompjuteri sa pristupom neograničenoj količini podataka dođu do neverovatnih otkrića, te, na primer, u rekordnom roku kreiraju lekove za neke bolesti koje su trenutno neizlečive. Problem je u tome što će onaj koji prvi stigne do kvantnog računara sa ovakvim sposobnostima imati pristup neograničenoj moći, koju će moći i da unovči, budući da će nova tehnologija transformisati online svet koji danas poznajemo, te uticati na skoro svaku industriju na svetu.

PCPress.rs Image

Na budućnost kvantnih kompjutera najpre bi mogla da utiču dostignuća na polju proučavanja svetlosti, a posebno nakon što su istraživači sa EPFL-a otkrili način da utvrde kako se svetlost ponaša izvan ograničenja talasnim dužinama, što stvara uslove za dešifrovanje kvantnih podataka u okviru holografskih svetlosnih obrazaca. Čitav proces podseća na nešto što je do sada moglo da se vidi samo u naučno-fantastičnim filmovima, a tim je iskoristio kvantnu prirodu interakcije između elektrona i svetlosti kako bi zrake odvojio prema energiji koju emituju, što im je omogućilo da dešifruju informacije o elektronskim talasima, te ih mapiraju brzim elektronskim mikroskopom.

Pročitajte i:  Naučnici su koristili kvantnu psuedotelepatiju da bi prevarili stvarnost

Postojeće tehnike za proučavanje svetlosnih talasa, te izdvajanja informacija za 3D mape, ograničene su talasnim dužinama, a nova tehnologija otvara prostor za nove mogućnosti, poput kreiranja sadržaja mnogo većih rezolucija koji bi mogli da uključuju i hologramske filmove. Novi pristup holografiji je i dalje u početnoj fazi razvoja, pa bi moglo da prođe neko vreme dok ne stigne do kvantnih računara, ali ipak ukazuje na budućnost koja bi mogla da ponudi sigurne kvantne procesore malih dimenzija, što je značajno budući da trenutni kvantni računari zauzimaju čitave prostorije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,