Honda planira da uloži 40 milijardi dolara u EV

Proizvođač automobila ranije se obavezao da će ukinuti automobile na gas do 2040. godine.

PCPress.rs Image

Plan za jeftinija električna vozila

Prošle godine, Honda je otkrila da namerava da preusmeri svu prodaju automobila na vozila sa električnim pogonom i gorivim ćelijama do 2040.godine. Da bi posao postepenog ukidanja automobila na gas bio izvodljiv, potreban je širok izbor vozila sa nultom emisijom koje će kupci moći da biraju. Proizvođač automobila sada je objavio da će potrošiti 5 biliona jena odnosno oko 40 milijardi dolara na napore za elektrifikaciju u narednih 10 godina.

Takođe, kompanija je rekla da planira da lansira 30 EV modela do 2030.godine sa obimom proizvodnje od 2 miliona vozila godišnje. Cilj kompanije je da električna vozila čine 40 odsto voznog parka do kraja decenije.

Prema izveštajima TechCrunch-a, Honda planira da pokrene proizvodnju u Japanu uvođenjem ultra jeftinog mini EV modela čija bi cena bila 8.000 dolara do 2024.godine. Takođe će objaviti električna vozila Prologue i Acura, koja su razvijena zajedno u saradnji sa GM-om. Početkom aprila, Honda i GM su objavili da zajedno rade na zajedničkom razvoju serije pristupačnih EV zasnovanih na globalnoj arhitekturi i GM-ovoj tehnologiji baterija Ultium.

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

Međutim, Honda ima planove koji ne uključuju GM i koristi deo svog budžeta od 40 milijardi dolara za razvoj sopstvene platforme za elektrifikaciju. Takođe, istražuje mogućnost udruživanja sa drugim kompanijama za proizvodnju baterija. Pored toga, ulaže 43 milijarde jena (343 miliona dolara) u izgradnju demonstracione linije za solid-state baterije do 2024. godine.

Izvršni direktor Honde Toshihiro Mibe je ponovio da se prilikom elektrifikacije vodi računa o tome da postoji solidno prisustvo u Kini, koja je trenutno najveće svetsko tržište električnih vozila.

Kao što je kompanija najavljivala u prošlosti, Mibe je rekao da će Honda lansirati 10 novih modela u Kini pod brendom e:N serije do 2027.godine. Kompanija će takođe izgraditi fabrike u Guangdžou i Vuhanu za proizvodnju svojih električnih vozila za tu zemlju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,