ePlaneta

Hongkong testira high-tech monitoring sisteme za „pametne“ zatvore

Zatvori u Hongkongu testiraju različite visokotehnološke sisteme koji će omogućiti ovim ustanovama da bolje prate zatvorenike, prenosi South China Morning Post. Gradski komesar za zatvorske službe, Danny Woo Ying-min, tvrdi da će se novi sistemi koristiti za praćenje abnormalnog ponašanja među zatvorenicima, sprečavanje samopovređivanja i efikasnije upravljanje zatvorima.

PCPress.rs Image

Inicijativa „pametnih zatvora“ uključuje davanje zatvorenicima narukvice nalik fitnes trekerima koje prate lokaciju i aktivnost, uključujući otkucaje srca. Neki objekti će takođe početi da koriste sisteme video nadzora koji mogu da identifikuju bilo kakva neuobičajena ponašanja, tuče i pokušaje nanošenja štete samom sebi. Zatvorske službe takođe testiraju robote koji će se koristiti za traženje droge u izmetu zatvorenika. Roboti, koji su navodno koštali oko 125.000 dolara, izgleda da imaju manje veze sa navodnim sigurnosnim metodama zatvorenika i povećanom efikasnošću, a više sa stražarima koji ne žele da se bave izmetom.

Dok se programi pozicioniraju kao pokušaj da se zatvorenici drže na sigurnom, novi pametni programi verovatno izgledaju invazivno za zatvorenike koji su im izloženi. Sistem video nadzora uključuje postavljanje kamera u kupatila, a narukvice za praćenje postavljaju zatvorenike pod stalnu prismotru čak i kada nisu ispred kamere.

Pročitajte i:  Kineska kompanija ulaže 11 milijardi dolara u energetsku bazu

Evolucija tehnologija je stvorila nove načine praćenja zatvorenika, ne obazirući se na njihova prava. Nedavno je otkriveno da zatvori u SAD-u stvaraju audio zapise zatvorenika i ljudi s kojima su razgovarali telefonom, često bez dozvole, dok su zatvori u Velikoj Britaniji ranije razmišljali da ubace „mašinski čitljive“ RFID oznake pod kožu nekih zatvorenika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,