BIZIT 2022

Hosting za sve potrebe

Tražite mesto gde ćete udomiti svoj sajt? Naš pregled će vam pomoći da pronađete rešenje koje najbolje
odgovara potrebama i budžetu…

PCPress.rs ImageNaš tradicionalni izbor Web Top 50 već treću godinu dopunjavamo presekom domaće ponude hosting usluga. Našem pozivu da predstave svoju ponudu odazvalo se devet kompanija koje, slobodno to možemo reći, čine vrh domaće ponude. Sve te kompanije pružaju uslugu visokog kvaliteta i u dobroj meri nude slične stvari, ali postoje i određene razlike. Sami provajderi izdvojili su neke usluge i karakteristike po kojima se izdvajaju (što možete videti u izdvojenim boksovima), a u nastavku mi analiziramo njihovu ponudu.

Shared hosting

Ponuda deljenog (shared) hostinga se naoko nije menjala od prošle godine, ali je pažljivija analiza ipak otkrila neke razlike. Adriahost, MTS i YUnet su poboljšali svoje osnovne pakete, tako da korisnici po istoj ceni dobijaju više. U slučaju Adriahost‑a, to se odnosi na dupliran mesečni protok dok je YUnet povećao broj podržanih domena sa 2 na 10, uz podršku za 100 poddomena. Kompanija MTS osmislila je novi shared hosting paket koji obuhvata 10 puta više prostora nego prošlogodišnji, a neobično je da uz njega korisnici ne dobijaju podršku za kreiranje e‑mail adresa, već to moraju dodatno da plate.

U klasičnoj shared hosting ponudi  izdvajaju se UniWebHosting i Loopia koji nude bitno više prostora od ostalih učesnika u pregledu – čak 100 GB za 3 sajta, odnosno 75 GB za neograničen broj sajtova, respektivno! Istakli bismo još i kompanije Mainstream i NetCast koje ne nude klasičnu shared hosting uslugu, već se njihovi servisi baziraju na primeni cloud tehnologija koje garantuju bolje performanse i raspoloživost resursa, uz ponudu koja se funkcionalno i finansijski može porediti sa shared hosting‑om.

Virtuelni privatni serveri

Virtuelni server iznajmljuju firme koje razvijaju nešto zahtevniji sajt (ili sajtove), a naročito Web aplikacija – njima je potreban veći angažman procesora, a brzina izvršavanja zavisi od raspoložive radne memorije. Svi provajderi koje smo anketirali nude ovu uslugu i kod svih osnovna ponuda podrazumeva jedno CPU jezgro, osim što Loopia u osnovnom paketu nudi pola jezgra.

Kompanije DreamWeb i MTS ističu se po tome što njihova bazična VPS ponuda podrazumeva po 2 GB RAM‑a, dok se MTS i Adriahost izdvajaju po raspoloživom kapacitetu. Oni nude 50, odnosno 40 GB prostora. Adriahost je u odnosu na prošlu godinu duplirao i raspoloživ protok, dok NetCast nudi flat‑rate uz minimalnu brzinu od 10/10 Mbps. Mainstream u pogledu brzine VPS ponude ističe protok od 100 Mbps!

Podrška kao najbitnija karika

Kvalitetna podrška jedan je od najbitnijih parametara za izbor hosting provajdera. Jer, tek kad neki servis prestane da radi – vidi se na koga korisnici mogu da se oslone. Gledajući po radnom vremenu podrške, Mainstream, MTS i YUnet imaju neki od načina kontakta koji je aktivan non‑stop, uz vreme reakcije ne duže od sat vremena. Vremenom reakcije podrške ponose se Loopia i DreamWeb sa 10, odnosno 15 minuta, a jedino Mainstream ističe da podršku pruža i putem društvenih mreža.

Pročitajte i:  mts najbolja mreža u Srbiji, pokazuju rezultati NET CHECK-a

Kod većine provajdera moguće je platiti za veći nivo podrške od standardnog, a tako se najčešće dobijaju napredne bezbednosne usluge i optimizacija servera, premijum 24/7 podrška (kod onih gde to nije standardno), različite usluge upravljanja i konfigurisanja servera i slično.

Sitnice koje mnogo znače

Svi provajderi svojim korisnicima mogu da prodaju domene neophodne za prisustvo na Internetu, ali ne nude svi SSL sertifikate koji postaju sve bitniji – Google u rangiranju sajtova daje prednost onima koji koriste ovaj sertifikat. Pored toga, većina kompanija nudi usluguw dedicated servera, dok telehousing, koji je namenjen najzahtevnijim klijentima, u ponudi imaju EUnet Hosting (deo SBB Solutions‑a), MTS, NetCast i YUnet International.

Sve u svemu, ponuda hosting usluga na našem tržištu je iz godine u godinu sve bolja – sigurni smo da ćete među ovih devet kompanija naći uslugu koja odgovara vašim potrebama.

Adriahost

Pored hosting usluga, nudi izradu sajtova, SMS marketing servise, usluge AdWords oglašavanja i optimizacije sajtova (SEO), kao i „čišćenje“ sajtova od štetnih fajlova.

DreamWeb

Kompaniju DreamWeb odlikuje svakodnevni backup, visoka dostupnost, vrhunska podrška, virtuelna izolacija hosting okruženja bazirana na CloudLinux platformi, kao i 12 godina uspešnog poslovanja i najviši bonitetni rejting u Srbiji.

EUnet Hosting

Početkom 2015. EUnet Hosting postao je deo United Grupe u kojoj se nalazi i SBB. Tokom februara 2017. EUnet Hosting postaće integralni deo SBB Solutions‑a, a brend EUnet ostaće nosilac cloud i hosting servisa. Zahvaljujući ovoj integraciji, korisnicima su na raspolaganju servisi, paketi usluga i još bolja ponuda u okviru informaciono‑komunikacionih rešenja SBB‑a i EUnet‑a.

Loopia

U okviru jednog Loopia hosting paketa moguće je kombinovati Unix, Widows i Autobahn platforme.

Mainstream

Mainstream hostuje 11 od 15 najposećenih sajtova u Srbiji. Platforma mCloud zasnovana je na SSD tehnologiji koja kvalitetom i cenama konkuriše najvećim svetskim cloud provajderima kao što su Amazon i Digital Ocean. Sva oprema i serveri su u Srbiji, uz SLA garancije od 99,99 odsto. Servisi se aktiviraju automatski za nekoliko minuta, u bilo kom trenutku, uz komfor online plaćanja. Korisnik može samostalno da konfiguriše servis u skladu s trenutnim potrebama.

mts

Usluga se kupuje preko portala www.oblaci.rs i obuhvata Microsoft i Linux hosting, a upravlja se pomoću Plesk panela. Uz Microsoft hosting u ponudi su i Microsoft SQL baze (do tri baze). Hostovani sajtovi su zaštićeni Trend Micro antivirusom i otporni su na DDoS napade.

NetCast

Ističe se shared hosting baziran na CloudLinux tehnologiji kontejnera – virtuelizaciji nove generacije, što omogućava izolaciju i garantovanje resursa uz popularni cPanel. Pored toga, NetCast nudi tailor‑made cloud hosting rešenja i ima agilan tim podrške.

UniWebHosting

Ova holandska kompanija u Srbiji posluje 12 godina, a nudi neograničen prostor i protok, kao i dodatne domene uz cPanel, poslovnu podršku, kao i optimizaciju za WP portale.

YUnet International

Ponudu kompanije YUnet odlikuju jednostavnost, fleksibilnost i skalabilnost, uz pružanje samostalnosti korisnicima (potpuna autonomija u konfiguraciji naloga, instaliranju skripti i softvera). Usluge se plaćaju u skladu s rastom (pay‑as‑you‑grow), uz mogućnost brzog i jednostavnog povećanja resursa na zahtev. Visoka dostupnost garantuje neprekidan rad jer ukoliko dođe do kvara fizičkog servera na kome se nalazi VPS, on će biti premešten na drugi hardver.

Pročitajte i:  Šta vam sve treba za sajt i koliko to košta

Pet godina bez problema

PCPress.rs ImageO prednostima saradnje s kompanijom DreamWeb pričali smo sa gospodinom Zoranom Đukanovićem, osnivačem Travel magazina, čiji se sajt kod ovog provajdera hostuje već pet godina.

Na saradnju s provajderom DreamWeb odlučili su se na preporuku prijatelja, nakon što su s prethodnim provajderom imali prekide u radu sajta, kao i skoro konstantne probleme u komunikaciji s bazom podataka, pa čak i gubitak e‑mail poruka.

„Trenutno kod DreamWeb‑a koristimo tri shared hosting paketa – Basic, Standard i Professional – a kod njih smo preneli i registraciju svih naših domena“, navodi Zoran Đukanović. „Posebno bih istakao njihovo profesionalno i ljubazno osoblje, kao i posvećenost detaljima, naročito kada nam je potrebno neko objašnjenje, savet ili bilo kakva pomoć“, dodaje on i ističe „kod DreamWeb‑a za sve ove godine saradnje nismo imali nijedan problem sa hosting uslugom“.

Partner od poverenja

Serveri kompanije Mainstream domaćini su jednom od najposećenijih domaćih sajtova – Halo oglasi. O značaju hosting usluge za sajt te veličine pričali smo sa Branimirom Kulaševićem, izvršnim direktorom Halo oglasa.

Nakon nepouzdanosti ranijeg hosting provajdera, Halo oglasi su se za novog dobavljača odlučili na osnovu odličnih referenci Mainstream‑a, koje obuhvataju hosting nekih od najvećih domaćih portala. „Pre svega smo tražili agilniji tim za situacije kada je potrebne brža reakcija. To je ono što sa prethodnom kompanijom nismo imali“, navodi gospodin Kulašević i dodaje da posle više od tri godine zajedničkog rada i prolazak kroz proces planiranja i lansiranja novog portala, kolege iz Mainstream‑a smatraju članovima sopstvenog tima na koje mogu da se oslone čak i u situacijama koje su van definisanih okvira saradnje.

Kao neke od prednosti saradnje sa kompanijom Mainstream, on ističe „fleksibilnost u radu i partnerski odnos koji grade s klijentima, a zbog toga dobro razumeju naš poslovni model i potrebe, što je veoma bitno da bismo našli najbolje tehničko rešenje“.

Provajder Adriahost DreamWeb EUnet Hosting
(SBB Solutions)
Loopia
Shared hosting paket Basic Basic cPanel Start Privat
Prostor na disku 2 GB 3 GB 2 GB 75 GB
Mesečni protok 200 GB 150 GB 200 GB 750 GB
Domena (sajtova) 1 2 5 neograničeno
MySQL baza 1 1 2 25
E-mail adresa 5 20 50 neograničeno
Cena (godišnje + PDV) 3736,61 dinara 2.760 dinara 5.184 dinara 3.799 dinara
Prodaja domena
Domaći / Generički / Nacionalni / Sponzorisani ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔
VPS
CPU jezgara 1 (2 GHz) 1 1 0,5
RAM 1 GB 2 GB 1 GB 1 GB
Prostor na disku 40 GB SSD 30 GB SSD 30 GB 20 GB
Mesečni protok 4 TB 2 TB 320 GB 1 TB
Cena (mesečno, sa PDV-om) 2.092 dinara 6.900 dinara * 2.509 dinara 2.838 dinara
Podrška
Web interfejs / Email / Telefon ✔ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔
Radno vreme 9-17h 9-19h (subotom 10-15h) 8-20h
(subotom 10-15h)
8-18h
Vreme reakcije 30 minuta 15 minuta 1-4 sata 10 minuta
Doplata za viši nivo podrške?
Dodatne usluge
Namenski server / Telehousing / SSL sertifikati ✔ / ✘ / ✔ ✔ / ✘ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ ✘ / ✘ / ✘
Ostale izdvojene usluge
Premium Backup rešenja•
Cloud za mala i srednja preduzeća


Besplatna migracija sajta


Besplatan setup servera.


Svi serveri uključuju kompletan menadžment, konstantan nadzor, redovni backup i cPanel

SAAS: Exchange, CRM, SharePoint•
Predefinisani Private Cloud


Publik Cloud serveri: Mail server; Mailing lista

• LAMP, cPanel, Sentora
• OnLine prodavnica
• EUnet CMS
• Disaster Recovery

• Microsoft SQL
• Site builder
• Newsletter sender
Kontakt www.adriahost.rs http://www.dreamweb.rs www.eunethosting.com www.loopia.rs

 

mCloud (Mainstream) MTS NetCast UniWebHosting YUnet
mHosting 1 1 BizWeb S Cloud Linux Starter 4 Premium Basic c-Panel
10 GB SSD 500 MB 3 GB 100 GB 3 GB
300 GB ne meri se 200 GB 2.000 GB 200 GB
neograničeno 1 2 3 10
neograničeno 1 2 neograničeno 2
neograničeno nema 3 50 neograničeno 200
6.336 dinara 720 dinara 2.990 dinara 2.460 dinara 2.792 dinara 5
Prodaja domena
✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✘ / ✘
VPS
1 (2 GHz) 1 (2 GHz) 1 (2,5 GHz) 1 (2,2 GHz)
1 GB 2 GB 1 GB 1 GB
20 GB SSD 50 GB 20 GB SSD-SATA Hybrid 20 GB
2 TB ne meri se neograničen 300 GB
1.366,25 dinara 3.750 dinara 1.965 dinara 1.458 dinara
Podrška
✔ / ✔ / ✔2 ✘ / ✔ / ✔ ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✘ / ✔ ✘ / ✔ / ✔
9-17h (e-mail 24/7) 24/7 (e-mail 8-22h pon-pet) 24/7 (9-17h pon-pet telefon) 10-22h 24/7
prosek 30 minuta manje od 1 sat do 15 minuta 30 minuta 60 minuta
Dodatne usluge
✔ / ✘ / ✔ ✔ / ✔ / ✘ ✔ / ✔ / ✔ ✔ / ✘ / ✔ ✔ / ✔ / ✔

Fully managed hosting•
Enterprise Cloud
Audio i video streaming


Cloud poslovna rešenja


Licence (cPanel, Microsoft…)


Hostovano Microsoft poslovno rešenje (Exchange, Lync, Sharepoint)
• Cloud Mail hosting
• Cloud Web Server

Cloud Mail Marketing• Cloud Box

• Cloud Backup


Cloud Windows
Server

• VoIP to Cloud

• Reseller

• Audio streaming

• Web dizajn


VPS Zimbra Mail Server• Audio Streaming


CPP – Cloud Poslovni Program

www.mCloud.rs
www.mainstream.rs
www.mts.rs
www.oblaci.rs
www.netcast.rs www.uniwebhosting.com www.yunethosting.com

NAPOMENE

  1. VPS koji funkcionalno i cenovno odgovara shared hosting ponudi
  2. Podrška se daje i putem društvenih mreža
  3. Za e-mail hosting je potrebno aktivirati dodatnu BizMail uslugu po ceni od 499 dinara
  4. Baziran na CloudLinux tehnologiji virtuelizacije koja omogućava izolaciju i garantovanje resursa
  5. Cena po trenutnoj akcijskoj ponudi. Standardna cena je 3.490 dinara

Marko Herman

(Objavljeno u PC#240)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,