BIZIT 2022

HP kupuje Palm

PCPress.rs ImageNekada lider na polju PDA uređaja, uskoro prestaje da postoji kao samostalna kompanija. Naime, kompanija HP je odlučila da Palm kupi za 1,2 milijarde dolara, a ako stignu sva odobrenja nadležnih institucija SAD proces će biti završen 31. jula ove godine. Nakon što je bilo glasina o tome da bi HTC, Dell, Lenovo i Huawei mogli kupiti Palm, kupac je nađen u najvećoj svetskoj IT kompaniji.

HP-u je u ovom dilu izgleda najinteresantnija WebOS platforma koja se pored smartfonova može koristiti i za tablet računara i druge uređaje. Najavljeno je i da većina infrastrukture Palma neće biti menjana, što može da uputi na to da će makar u prvo vreme oni funkcionisati prilično samostalno. Za HP ovo može da znači i obnavljanje snažnog nastupa na tržištu mobilnih uređaja na kojem je sa iPaq serijom imala više dobrih rešenja, ali i ne previše snažan nastup.

Kompanija Palm nastala je 1992. godine, a specijalizovala se za PDA uređaje. Tokom godina je bila lider i inovator u toj oblasti, kao i kreator Palm operativnog sistema. Iako je tokom godina menjala vlasnike, radila je kao nezavisna kompanija što je Palmu omogućio da stekne sopstveno ime i solidnu tržišnu poziciju. Od 1995. kompanijom je upravljao US Robotics, a od 1997. 3Com (kada je US Robotics postao deo te kompanije). PalmSource (zasebna kompanija koja je razvijala operativni sistem) osnovana je 2002. godine, a 2003. se hardverski deo kompanije spojio s Handspringom (koji su prvobitni vlasnici Palma osnovali 1998. godine) i promenio ime u PalmOne. Nakon vraćanja prava na originalno ime, od 2005. kompanija se opet zove Palm. Da li će pod HP-om zadržati ime ili će vremenom, poput Compaqa, biti integrisana tek ostaje da se vidi.

Izvor: OS News

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,