HP kupuje Palm

PCPress.rs ImageNekada lider na polju PDA uređaja, uskoro prestaje da postoji kao samostalna kompanija. Naime, kompanija HP je odlučila da Palm kupi za 1,2 milijarde dolara, a ako stignu sva odobrenja nadležnih institucija SAD proces će biti završen 31. jula ove godine. Nakon što je bilo glasina o tome da bi HTC, Dell, Lenovo i Huawei mogli kupiti Palm, kupac je nađen u najvećoj svetskoj IT kompaniji.

HP-u je u ovom dilu izgleda najinteresantnija WebOS platforma koja se pored smartfonova može koristiti i za tablet računara i druge uređaje. Najavljeno je i da većina infrastrukture Palma neće biti menjana, što može da uputi na to da će makar u prvo vreme oni funkcionisati prilično samostalno. Za HP ovo može da znači i obnavljanje snažnog nastupa na tržištu mobilnih uređaja na kojem je sa iPaq serijom imala više dobrih rešenja, ali i ne previše snažan nastup.

Kompanija Palm nastala je 1992. godine, a specijalizovala se za PDA uređaje. Tokom godina je bila lider i inovator u toj oblasti, kao i kreator Palm operativnog sistema. Iako je tokom godina menjala vlasnike, radila je kao nezavisna kompanija što je Palmu omogućio da stekne sopstveno ime i solidnu tržišnu poziciju. Od 1995. kompanijom je upravljao US Robotics, a od 1997. 3Com (kada je US Robotics postao deo te kompanije). PalmSource (zasebna kompanija koja je razvijala operativni sistem) osnovana je 2002. godine, a 2003. se hardverski deo kompanije spojio s Handspringom (koji su prvobitni vlasnici Palma osnovali 1998. godine) i promenio ime u PalmOne. Nakon vraćanja prava na originalno ime, od 2005. kompanija se opet zove Palm. Da li će pod HP-om zadržati ime ili će vremenom, poput Compaqa, biti integrisana tek ostaje da se vidi.

Pročitajte i:  HP Latex štampači R serije: Jedino pravo hibridno rešenje za štampu iz rolne i na pločastim materijalima

Izvor: OS News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,