HP: Z Workstation serija u novom ruhu

Pouzdanost, snaga i velike mogućnosti proširenja u kratkim crtama opisuju već čuvene HP radne stanice “Z” serije. Godinu dana nakon nastanka, ove moćne radne stanice već su zaslužne za brojne kreativne prodore o kojima ćemo detaljnije pisati. Ohrabren dobrim odzivom korisnika, HP je već nakon godinu dana redizajnirao postojeće modele i uveo nove, sa brojnim opcijama za proširenja i softverska podešavanja — Voja Gašić

Z800_LP2480X_MONITOR_SILO_DDC%20Toxik

U desktop domenu, modeli Z800, Z600 i Z400 osveženi su mogućnostima novih šestojezgarnih Xeon procesora serija 5500 i 5600 koji uz dvoprocesorsku arhitekturu i HT tehnologiju donose čak do 24 nezavisne programske niti (tred) i proširen adresni prostor. Novost serije je model Z200, kompaktni desktop model koji koristi Xeon 3400, te Core i7 i Core i5 procesore. Korak dalje predstavljaju i novi modeli prenosivih radnih stanica HP EliteBook 8740w i HP EliteBook 8540w (17” i 15”), a ponudu za profesionalce zaokružuje nova serija displeja predvođena modelom HP DreamColor LP2480 Professional Display, te novi modeli širokoformatnih štampača. U čitavu seriju ugrađeno je novo izdanje DreamColor tehnologije koja obezbeđuje milijardu boja (10 bita po RGB komponenti).

Pročitajte i:  Intel se približava rešenju, ali još uvek nema odgovor na problem sa Raptor Lake procesorima

HP EliteBook 8740w - Front 


Predstavljanje nove generacije HP Z Workstation modela i pratećih novosti odvijalo se na pacifičkoj obali u Santa Moniki, a ceo događaj maestralno je vodio Jeff Wood, svetski direktor marketinga kompanije HP za poslove sa radnim stanicama.

Kompanija HP je zapravo srazmerno mali prostor posvetila ovim izuzetnim radnim stanicama, sa čijim ćemo vas karakteristikama, te dodatnim servisima i podrškom uskoro detaljinije upoznati. Za “tehnički deo” prezentacije bili su zaduženi Jim Zafarana, podpredsednik kompanije i generalni direktor workstation biznisa, Terry Pilsner, podpredsednik kompanije zadužen za razvoj, a veliku ulogu imali su Thor Sewell i Anthony Neal-Graves iz kompanije Intel koji su zaduženi za strategiju razvoja data center i workstation odeljenja.

Veći deo vremena posvećen je partnerima kompanije HP koji radne stanice i servere koriste na pravi način – da bi zaboravili na tehničke detalje i oslobodili svoju kreativnost za sve lepe i zanimljive stvari koje obavljaju uz pomoć HP radnih stanica i servera.

Prvi dan protekao je u Raleigh studiju, najstarijem holivudskom studiju koji još uvek radi. Istoriju ovog studija obeležile su legende poput Mary Pickford, Bette Davis ili Joan Crawford, ali je verovatno najčuveniji po tome što je Raleigh studio radio na uklapanju slike i muzike u čuvenom filmu “Fantasia” koji je Walt Disney studio snimio sa čuvenim kompozitorom i dirigentom Leopoldom Stokovskim.

Pročitajte i:  Neki Intel procesori izgubili su skoro 9% performansi gotovo preko noći
PCPress-Raleigh-Studios-Fantasia Hewlett Packard Press Event, Raleigh Studios

Prisutnim novinarima detaljno je objašnjeno i kako odeljenje PhaseSpace radi na projektu očitavanja pokreta pravih glumaca uz pomoć senzora, prenošenju ovih informacija u realnom vremenu i renderovanju virtuelnog sveta u kome se likovi ponašaju i reaguju baš onako kako im to “nalaže” glumac oblepljen senzorima pokreta. To je bila i jedinstvena prilika da vaš izveštač uživo proba virtuelnu kameru koju je koristio James Cameron u filmu Avatar.

Drugi dan protekao je u DreamWorks studiju, gde je predstavnicima medija pretpremijerno prikazan film “How To Train Your Dragon”, ali i detaljno objašnjen proces kreiranja priče i likova uz nove mogućnosti koje je pružila upotreba novih HP radnih stanica.

DRA008 PCPress-DreamWorks

Kompanija Taramount film već nam je najavila domaću premijeru ovog filma za 16. april, pa ćemo tu priliku iskoristiti da vam predstavimo i neke zanimljive detalje iz produkcije ovog filma koji je takođe kompletno proizveden u 3D stereoskopskoj tehnologiji.

PC Press

Facebook komentari: