BIZIT 2022

HP: Z-Workstation, snaga kreativnosti

Poslednje slovo alfabeta kod kompanije HP označava i poslednje domete klijentske arhitekture. Z-Workstation serija namenjena je svima koji zaista koriste računare… — Voja Gašić

Hewlett Packard Press Event, Raleigh Studios Istorija HP radnih stanica je duga, ali je nesumnjivo najveće aplauze dobila Z-Workstation serija predstavljena prošle godine u Los Anđelesu. Martovsku godišnjicu kompanija je iskoristila da osveži modele Z800, Z600, Z400 i Z400 mogućnostima koje pruža nova Intel Xeon 5600 serija, ali i da predstavi novosti iz domena radnih stanica.

Najpre, tu je novi desktop model Z200 SFF, radna stanica SFF (small form factor) formata koja u kompaktnom formatu nudi sve prednosti workstation koncepta, zatim EliteBook 8740w i 8540w Mobile Workstation, apsolutna čuda mobilne tehnologije, niz profesionalnih displeja koji podržavaju HP Dream Color tehnologiju, a sistem zaokružuje serija novih Designjet štampača kojima će kolege sigurno pokloniti dužnu pažnju u nekom od sledećih brojeva.

Family Image_Z200 SFF_white Na našim prostorima se često misli da su radne stanice namenjene uskom krugu korisnika, a uz to su i suviše skupe, što ih često prerano eliminiše iz razmatranja prilikom nabavke opreme. Obe ove predrasude su zapravo legat iz vremena kada su se računarima bavili samo "posvećeni", a HP Z-Workstation serija sa lakoćom demantuje ove stavove. Prava radna stanica jeste računar vrhunskih performansi i vrhunske pouzdanosti, a njen glavni zadatak je da oslobodi vaše kreativne potencijale. To je najlakše učiniti tako što nećete misliti na računar kojim radite, već na posao koji treba da obavite. Strah od cene, takođe, ne treba da bude presudna stavka – preporučene cene za početne modele radnih stanica su 740 evra za Z200, 1.100 evra za Z400, 1.500 evra za Z600 i 1.800 evra za Z800. Ako pažljivije pogledate, računari najviše klase na našim tradicionalnim novogodišnjim testovima neretko premašuju ove sume.

Računar za rad

Ono što razlikuje HP Z radne stanice od "nabudženih žutih" računara je, pre svega, briga HP-a o svim komponentama (pa i softverskim) i pažljiv inženjerski pristup u svim aspektima projektovanja. To nisu računari na kojima ćete overklokovanjem i "natezanjem" magistrala izvlačiti poneki frejm više u igrama, već mašine bazirane na posebnim čip-setovima namenjenim upravo za radne stanice, koji imaju povećan memorijski adresni prostor, povećan broj PCI Expres (i ostalih komunikacionih) magistrala, te koriste pouzdanije Xeon procesore i ECC memorijske module sa automatskom korekcijom greške, koji se obično koriste u serverima.

Z800_LP2480X_MONITOR_SILO_DDC%20Toxik Modeli Z800 i Z600 su slični i uveliko podsećaju na uobičajene predstave o radnim stanicama. Velika i prostrana kućišta ispresecana su kanalima koji pažljivo usmeravaju tokove vazduha. Značajna razlika između ova dva modela je u broju raspoloživih slotova za hard diskove (pet prema tri), pa tako model Z800 možete opremiti i sa 10 TB hard diskova – barem dok se ne pojave veći diskovi. Shodno raspoloživom prostoru, dimenzionirana je i snaga napajanja, pa Z800 ima snage da pokrene dve NVIDIA Quadro FX 5800 kartice, dok će oni koji izaberu Z800 morati "da se zadovolje" sa najviše dva FX 4800 adaptera. Zanimljivo je da Z800 raspolaže i opcijom za tečno hlađenje.

Obe ove moćne radne stanice opremljene su dvoprocesorskim pločama, a primenom Intel Xeon 5600 serije šestojezgarnih procesora koji podržavaju HyperThreading tehnologiju, broj logičkih jezgara može da bude 24, što je neverovatna snaga smeštena u jednom desktop sistemu. Razlika između modela Z800 i Z600 postoji i u adresnom prostoru, pa Z800 možete da opremite čak sa 192 GB memorije, dok je količina RAM-a na Z600 ograničena na "svega" 48 GB.

Z400 i Z200 su jednoprocesorske mašine, sa srazmerno manjom mogućom količinom memorije (24 i 16 GB), ali zato većim izborom procesora koji kod modela Z400 obuhvata Xeon 3500, a kod modela Z200 Xeon 3400 porodicu, ali i i5, i3, pa čak i Celeron G1101 procesor. Neka vas to ne zavara, jer i Z200 sledi koncept sigurne memorije, brzih magistrala i HP podrške kao i sve ostale radne stanice. Ako vam nije potrebna velika procesorska snaga, ali želite sve druge pogodnosti koje nudi radna stanica, onda je Z200 veoma povoljno rešenje.

Pravi biser je njegov naslednik i novi član porodice – HP Z200 SFF Workstation. Kompaktni dizajn je uvek u modi, pa nije čudno da je zahvatio i domen radnih stanica. Praktično istih karakteristika i mogućnosti kao i njegov tower brat, Z200 SFF može da se postavi ispod monitora, pa je idealan za "prenaseljena" projektantska okruženja.

Sve radne stanice "Z" serije su veoma tihe i imaju veoma efikasna napajanja od 85%. Stepen efikasnosti kod modela Z200 SFF ide do 89%, koliko iznosi i efikasnost opcionog napajanja od 1110 W za model Z800. Takvo napajanje će vam biti potrebno ako Z800 nameravate da opremite sa dve grafičke kartice i nekoliko diskova.

HP brine o svemu

Opredeliti se za radnu stanicu je zapravo način razmišljanja. Primetili bismo – ispravan način razmišljanja, ako računar koristite kao alatku i ako vam od pouzdanosti računara zavisi posao. Cena ovakvog računara jeste nešto veća, ali su u nju uračunate mnoge opcije koje će vam olakšati život i pomoći da se usredsredite na posao.

UNDER NDA UNTIL 3.24 - HP EliteBook 8740w - Angle Pre svega, uz HP radne stanice ide i HP Total Care održavanje koje možete produžavati onoliko dugo koliko koristite radnu stanicu. Tu je i niz raspoloživih NVIDIA Qadro ili ATI FirePro grafičkih adaptera koje verovatno ne biste ni uspeli sami da nabavite (cenu samostalne nabavke, instalaciju i podešavanje bolje da i ne pominjemo).

Po svojoj prirodi, radne stanice namenjene su za rad sa aplikacijama koje su često bitno skluplje od samih radnih stanica. Posao će vam znatno olašati HP Performance Advisor koji detektuje, podešava i automatski update-uje sistem tako da se on prilagodi programima koje koristite. Možda će vam zvučati neverovatno, ali HP radna stanica koristiće sasvim različite grafičke drajvere u zavisnosti od toga da li se bavite video obradom, 3D projektovanjem u OpenGL ili 3D projektovanjem u DirectX aplikaciji. Još neverovatnije zvuči činjenica da ovako adaptirani sistem pokazuje primetno ubrzanje u odnosu na "sisteme opšte namene" na kakve smo navikli.

Priča o HP radnim stanicama zapravo tek počinje. Detaljne tehničke podatke za sve modele možete da nađete na HP-ovom sajtu ili na našem portalu www.pcpress.info (priloženi linkovi), a sigurno će vas zanimati i nastavak o sjajnim mobilnim radnim stanicama i HP DreamColor displejima i štampačima. Kako se sve to koristi, možete da saznate ako prelistate PC Press broj 166, do stranica sa pričom iz Holivuda. Naravno, čim stignete probajte lično kako izgleda rad na radnoj stanici. Kad jednom osetite HP Z-Workstation pod prstima, teško da ćete poželeti bilo kakav drugi računar…

HP, PC Press 


Detaljne specifikacije Z-Workstation serije (PDF)


Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,