HPE je kupio Cray-a, poznatog proizvođača superkompjutera

Hewlett Packard Enterprise objavio je kupovinu Cray-a, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju superkompjutera. Vrednost ove akvizicije je 1.3 milijarde dolara.

Cray iza sebe ima bogatu istoriju. Osnovao ga je 1972. godine „otac superkompjutera“ Sejmor Krej, a ova kompanija danas ima ugovore za izgradnju najbržih superkompjutera za dva američka odeljenja koja se bave energetikom. Jedan od superkompjutera nazvan je Frontier i gradi se u partnerstvu sa AMD-om, dok je drugi nazvan Aurora i pravi se na Intel platformi. Oba sistema bi trebala da donesu „exascale“ performanse, sa sirovom snagom koja prelazi 1.5 exaflopsa (trilion kalkulacija u sekundi).

Ovakvi exascale superkompjuteri još uvek ne postoje i ima smisla da HPE želi da uspostavi standarde na tom polju i da sebi obezbedi prvenstveno ugovore sa državom, za koju se očekuje da će za te namene izdvojiti 4 milijarde dolara u narednih pet godina. U ovom trenutku dva najbrža superkompjutera je proizveo IBM (Summit i Sierra), a HP očekuje da će ovom akvizicijom obezbediti sebi tu prestižnu poziciju.

Pročitajte i:  Intel preuzeo FPGA provajdera - Omniteck

U tom smislu, HPE CEO Antonio Neri je rekao da samo sirova procesorska snaga koja je sposobna da obradi i analizira ogromne količine podataka, može da da odgovore na kritične izazove s kojima se danas srećemo u medicini, klimatskim promenama i istraživanju svemira. Cray je globalni tehnološki lider na polju superkompjutera i potpuno je posvećen inovacijama i zajedničkim snagama sa HPE-om obezbediće novu generaciju računara visokih performansi koji će igrati važnu ulogu u rešavanju pomenutih problema.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

BIZIT 2020

Data centri 2019
Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.