Top50 Glas publike

HPE je kupio Cray-a, poznatog proizvođača superkompjutera

Hewlett Packard Enterprise objavio je kupovinu Cray-a, jedne od najpoznatijih kompanija za proizvodnju superkompjutera. Vrednost ove akvizicije je 1.3 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Cray iza sebe ima bogatu istoriju. Osnovao ga je 1972. godine „otac superkompjutera“ Sejmor Krej, a ova kompanija danas ima ugovore za izgradnju najbržih superkompjutera za dva američka odeljenja koja se bave energetikom. Jedan od superkompjutera nazvan je Frontier i gradi se u partnerstvu sa AMD-om, dok je drugi nazvan Aurora i pravi se na Intel platformi. Oba sistema bi trebala da donesu „exascale“ performanse, sa sirovom snagom koja prelazi 1.5 exaflopsa (trilion kalkulacija u sekundi).

Ovakvi exascale superkompjuteri još uvek ne postoje i ima smisla da HPE želi da uspostavi standarde na tom polju i da sebi obezbedi prvenstveno ugovore sa državom, za koju se očekuje da će za te namene izdvojiti 4 milijarde dolara u narednih pet godina. U ovom trenutku dva najbrža superkompjutera je proizveo IBM (Summit i Sierra), a HP očekuje da će ovom akvizicijom obezbediti sebi tu prestižnu poziciju.

Pročitajte i:  Hlađenje tečnošću i uranjanje na Supercomputing '22

U tom smislu, HPE CEO Antonio Neri je rekao da samo sirova procesorska snaga koja je sposobna da obradi i analizira ogromne količine podataka, može da da odgovore na kritične izazove s kojima se danas srećemo u medicini, klimatskim promenama i istraživanju svemira. Cray je globalni tehnološki lider na polju superkompjutera i potpuno je posvećen inovacijama i zajedničkim snagama sa HPE-om obezbediće novu generaciju računara visokih performansi koji će igrati važnu ulogu u rešavanju pomenutih problema.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,