Hrvatski telekom (HT) kupio 1.961 vlastitu akciju

Hrvatski telekom (HT) je izvestio o kupovini akcija svoje firme krajem avgusta, koja će trajati do 20. aprila 2021. Akcije su otkupljene u skladu s odlukom Glavne skupštine HT-a d.d. od 21. aprila 2016. kojom je Upravi HT-a d.d. dato ovlašćenje da za račun Društva kupi akcije HT.

PCPress.rs Image

Naime, uprava HT-a je prema zakonu ovlašćena da povuče akcije bez nominalnog iznosa i bez smanjenja temeljnog kapitala. Pri tome dolazi do povećavanja udela preostalih akcija u temeljnom kapitalu.

Tako je 28. avgusta 2017. kupljeno 887 akcija po prosečnoj ponderisanoj ceni od 24,362 evra po akciji, a 29. avgusta 2017. kupljeno je 700 akcija po prosečnoj ponderisanoj ceni od 24,285 evra po akciji, a samo dan kasnije, 30. avgusta, kupljeno 374 akcija po prosečnoj ponderisanoj ceni od 24,19 evra po akciji.

Nakon ovih kupovina, HT d.d. poseduje ukupno 21.343 vlastitih akcija (koje čine 0,026063% temeljnog kapitala). Temeljni kapital iznosi oko 1,3 milijarde evra i podeljen je na skoro 82 miliona akcija bez nominalnog iznosa.

Pročitajte i:  "Kupi sad plati kasnije" servisi zabrinjavaju regulatore širom sveta

Vlastite akcije HT će kupovati uz određene uslove među kojima su da, dnevni volumen kupovine akcija neće prelaziti 25% prosečnog dnevnog volumena trgovanja HT akcijama ostvarenog tokom zadnjih 20 trgovinskih dana na Zagrebačkoj berzi. Najviša cena po kojoj se kupuju vlastite akcije ne sme biti iznad 10%, odnosno ispod 10% prosečne tržišne cene za akciju koja je ostvarena tokom prethodnog dana trgovanja, te da cena po kojoj će akcije biti kupovane u okviru sprovođenja programa neće biti veća od najveće cene po kojoj su akcije kupljene u zadnjoj nezavisnoj transakciji i cene najviše trenutne nezavisne ponude na Zagrebačkoj berzi.

“Vlastite akcije stečene u sklopu tog programa biće povučene bez smanjenja temeljnog kapitala, što će povećati udele preostalih akcija u istom, a time će se stvoriti i koristi svim akcionarima u vidu dodatnog povraćaja sredstava akcionarima, pored redovne dividende i kroz poboljšanu kapitalnu strukturu Društva”, naglašavaju iz HT-a.

Dodaju da Društvo planira poništiti i stečene vlastite akcije krajem svake poslovne godine, kao i da je sprovođenje programa povereno brokerskoj kući InterCapital vrednosni papiri, koja će deonice HT-a kupovati na uređenom tržištu Zagrebačke berze kroz knjigu ponuda, i to nezavisno i bez ikakvog uticaja Društva u pogledu vremena kupovine akcija.

Pročitajte i:  Samsung uvećao profit u trećem kvartalu

Program još predviđa kupovinu i putem blok transakcija, putem dogovorenih (OTC) transakcija ili kroz organizovane ‘tender’ ponude na Zagrebačkoj berzi.

U komentaru InterCapitala (IC) povodom te najave ističu da bi taj otkup vlastitih akcija mogao ponuditi bolji porezni tretman u odnosu na dividende za određene klase investitora, kao i da to “napokon pokazuje konkretne aktivnosti na boljem korišćenju velikog novca, što uključuje i ovogodišnju HT-ovu akviziciju Crnogorskog Telekoma”.

“Tržište obično pozitivno reaguje na vesti o otkupu, pogotovo ako se akcije smatraju potcenjenim. HT-ova najava programa otkupa vlastitih akcija podrazumeva 67 miliona evra za izdvajanje za otkup 2,5 miliona akcija, što iznosi nešto više od 3% od ukupnog broja akcija (81,9 milion)”, napominju u komentaru iz IC-a.

Dodaju da su se takvom potezu HT-a nadali, verujući da zadržavanje prekomernog iznosa novca bez jasno objavljenog plana za njegovu upotrebu ne povećava prinos akcionara. Tome dodaju i podatak da je krajem marta HT imao neto novčani položaj od oko 400 miliona evra.

Pročitajte i:  Vrednost akcija Zoom-a opale za 16%

Izvori: SEEbiz, N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,