Zebra

HTC One u malom

Mnogo je udobnije rukovati HTC One Mini‑jem nego velikim HTC One‑om. Ima vrhunski 4,3‑inčni ekran, skoro istu opremu kao veliki brat i takođe je veoma elegantno upakovan.

01_HTC-One-u-malomHTC je smanjio svoj vrhunski model One za sve one kojima je original s velikim 4,7‑inčnim ekranom prevelik. Nakon prvog testiranja jedno je jasno: smanjivanje je uspešno obavljeno. Jer, kada se izuzmu dve stvari (procesor i memorija), i u One Mini‑ju nalaze se iste poslastice kao i u One‑u – s prednošću udobnog rukovanja jednom rukom.

Izuzetno udobno rukovanje

Međutim, postoje razlike kada je reč o tako hvaljenoj haptici: istina je da je i One Mini smešten u dobro izrađeno aluminijumsko kućište, međutim, ne stiče se utisak da je tako kvalitetno kao kod velikog brata. Zašto? Zato što su prednji deo i ram izrađeni od plastike, samo zbog toga se gubi delić elegancije.

Međutim, poleđina je napravljena od istog kvalitetnog aluminijuma koji je upotrebljen i kod One‑a. Dizajn je isti, i kod One Mini‑ja kućište se stanjuje ka ivicama tako da prijatno leži u ruci. Uopšteno, taj tako udoban format pravi je džoker: One Mini je uređaj kojim se mnogo udobnije rukuje nego njegovim velikim bratom.

U njemu je skoro sve

Pri tome se zapravo ne može ni reći da je mali: ekran One Mini‑ja još uvek je velika 4,3 inča – a to je za broj veće od ekrana iPhone‑a 5. Dakle, ima sasvim dovoljno prostora za pregledan prikaz sadržaja prilikom surfovanja po internetu. Direktna konkurencija je pre Galaxy S4 Mini, koji je slične veličine sa takođe 4,3‑inčnim ekranom, samo s nižom rezolucijom. Prilikom prvog testiranja u potpunosti nas je oduševio HD ekran One Mini‑ja sa živim bojama i izuzetno oštrim prikazom svih sadržaja. I ekran osetljiv na dodir reagovao je besprekorno već na predserijskom modelu. Po našem prvom utisku, ne postoji bitna razlika u performansama između modela One i One Mini, iako se u ovom poslednjem nalazi dvojezgarni, a ne četvorojezgarni procesor; radna brzina svakako je na vrhunskom nivou.

Pored malo slabijeg procesora, drugi kompromis napravljen kod One Mini‑ jaje smanjeni kapacitet interne memorije: pri čemu ovde kompromis zvuči negativnije nego što je to uistinu slučaj: HTC je u Mini smestio 16 umesto 32 GB, a uz to se dobija i 50 GB online memorije kod Dropbox‑a – besplatno na dve godine. Većini korisnika to je sasvim dovoljno prostora za veliku zbirku muzike i mnoštvo aplikacija. Međutim, kao i kod One‑a, i manjem bratu nedostaje slot za memorijske kartice.

I to su zaista svi kompromisi: kamera je ista kao i kod One‑a i takođe funkcioniše uz pomoć tehnologije za poboljšavanje slika pod nazivom Ultrapixel. Tu je i HTC‑ov nov softver za kameru, uključujući i funkciju Zoe. Instalirana je i najnovija verzija korisničke površine Sense 5 sa Blinkfeed funkcijom. Ispod svega toga krije se najnovija verzija Android-a 4.2.2.

Ovo nije mlak marketinški trik

Naziv One Mini ne odgovara sasvim ovom uređaju: na Mini‑ju ništa nije mini! Ovaj 4,3‑inčni Android ima sve što je potrebno kako bi postigao ogroman uspeh. Odličan ekran, brz procesor, moćnu kameru i pametne funkcije, i sve to u kombinaciji s jednostavnim rukovanjem, dovoljno memorije i odličnim dizajnom – sve to su i više nego dobre karakteristike. I spreda ugrađeni zvučnici obećavaju dobar zvuk kakav ima i veliki brat. Ne moramo čak da se odreknemo ni LTE‑a, turboubrzanja za prenos podataka. I sve to po apsolutno prihvatljivoj ceni od 449 evra.

Svako kome je draže udobno rukovanje jednom rukom nego kućište uglačano do visokog sjaja, trebalo bi da baci pogled na One Mini.

HTC One Mini

Cena: 449 evra

Dimenzije: 132 x 63 x 9 milimetara; 128 grama

Za: kvalitetno aluminijumsko kućište koje udobno leži u ruci; prvorazredna izrada; velika radna brzina; 4,3-inčni ekran s visokom rezolucijom; Android 4.2.2 i HTC Sense 5; jednostavno rukovanje; LTE; odlična “Ultrapixel” kamera; 16 gigabajta interne memorije.

Protiv: nema slot za Micro SD kartice; fiksno ugrađena baterija.

Oprema: 4/5

Rukovanje: 5/5

connect-ov prvi utisak: 5/5

(Objavljeno u časopisu connect 32)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

One thought on “HTC One u malom

 • 7. October 2013. at 20:01
  Permalink

  Ови из ХаТеЦе-а ко да не виде како пролази Блекбери… Елитни уређаји се не праве тако браћо. Избор материјала је одличан и тај део је једино сјајан код ХТЦ. Сенс је у ствари нонсенс – то парче софтвера у ствари утиче јако лоше на укупан осећај коришћења јер успорава и чини да иначе пристојан хардвер сецка и делује траљаво (багови, нестабилност…).
  Антене су увек биле поприлично лоше укључујући и оне за вајфај. У натезању са трајањем батерије компромис је отишао у страну у коју никако није смео са бежичним уређајима – пријем.
  Једини оригинални дизајн који је ХТЦ избацио до сада је Херо. Све после тога су била прежвакавања једног те истог концепта, а Уан је потпуно украден дизајн што је скандалозно.
  На крају подршка за апдејте од шест месеци до годину дана за топ моделе је апсолутно неприхватљива.
  Кад порадите на овим горе концептима, можда поново будете на врху и зарадите премијум цене које форсирате.

Comments are closed.