ASUS ROG Flow

HTC prijavio najveći kvartalni gubitak do sad

Tajvanski proizvođač mobilnih telefona HTC izvestio je u ponedeljak o najvećem tromesečnom gubitku od početka poslovanja, izdvajajući među razlozima žestoku konkurenciju i otpis zaliha.

HTC niže tromesečne gubitke zbog žestoke konkurencije u segmentu pametnih telefona, među kojima se izdvajaju Apple, Samsung i jaki kineski brendovi. Ti se problemi odražavaju i u rezultatu u razdoblju od oktobra do decembra prošle godine, u kojem je HTC zabeležio najveći neto gubitak od početka poslovanja, od 9,8 milijardi tajvanskih dolara (336,8 miliona američkih dolara). Prihodi su im potonuli 29 posto, na 15,7 milijardi tajvanskih dolara.

Uz žestoku konkurenciju, razlog gubitka je specifična HTC-ova kombinacija proizvoda i cena i otpis zaliha, tumače u kompaniji. U tromesečju zaključno s krajem marta očekuju pozitivan efekat sporazuma s Google-om, u iznosu 1,1 milijardi dolara. Google je u sklopu te transakcije, dovršene u januaru, kupio polovinu HTC-ova poslovanja sa pametnim telefonima. Američki div planira preuzeti i oko 2.000 hiljade zaposlenih u HTC-u u segmentu istraživanja i razvoja. Mnogi od njih već rade na Google-ovom mobilnom telefonu Pixel. Transakcija uključuje i licence za intelektualno vlasništvo.

Pročitajte i:  Google Play: Povoljniji uslovi za developere

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , , , , ,