Huawei čeka na službeno odobrenje za nastavak korišćenja Androida

Na samitu G20, američki predsednik Trump je najavio da će američke kompanije nastaviti da prodaju i sarađuju sa Huawei-jem. Proizvodi koji su „široko dostupni“ (uključujući mikročipove) su na bezbednom. Dakle, sada Huawei čeka da dođe do zvanične potvrde od američkog Ministarstva trgovine o tome da li može ponovo da koristi Google Play servis za Android.

PCPress.rs Image

Nije jasno da li se ove usluge mogu klasifikovati kao „široko dostupne“. Čini se da je ključni odlučujući faktor da li se stvari smatraju pitanjem nacionalne sigurnosti ili ne, ali trenutno nema konkretnih smernica.

Da podesetimo da je 90-dnevno odlaganje zabrane tek na pola puta, tako da Ministarstvo trgovine ima više od mesec dana da donese konačnu odluku. U međuvremenu, Huawei i njegovi trgovinski partneri lobiraju za ukidanje zabrane.

Čak i ako se zabrana ukine pre nego što se odlaganje okonča (ističe 19. avgusta), to je imalo dosta uticaja na Huawei-ovu liniju proizvoda – kompaniji predstoje velika lansiranja kao što su novi MateBook laptopi i sklopivi Mate X (mada službeno lansiranje telefona na tržište je odloženo kako bi se poradilo na 5G mogućnosti).

Pročitajte i:  Google mora da plati Arizoni 85 miliona dolara

Huawei će verovatno nastaviti da radi na Ark OS-u čak i ako ponovo dobije pun pristup Androidu, u slučaju da se sličan scenario ponovi u budućnosti.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,