Top50 Glas publike

Huawei otpustio 600 radnika u SAD

Kineski Huawei Technologies otpustio je više od dve trećine od 850 zaposlenih u svom istraživačkom centru Futurewei Technologies u SAD-u, nakon što je od strane vlade uvršten na crnu listu.

PCPress.rs Image

Futurewei, koji ima kancelarije u Silicijumskoj dolini i u većim oblastima kao što su Sijetl, Čikago i Dalas, izvestio je kako je ukinuto više od 600 radnih mesta. Centar, osnovana delom radi saradnje sa univerzitetima i istraživačima, zabeležio je prošle godine 510 miliona dolara operativnih troškova. Američko ministarstvo trgovine je u maju Huawei, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, stavilo na crnu listu organizacija koje predstavljaju nacionalni sigurnosni rizik.

Huawei je saopštio kako su otkazi, koji su stupili na snagu 22. jula, prouzrokovani „smanjenjem poslovanja“ uzrokovanog potezima američke vlade. Zbog stavljanja na crnu listu Futurewei-ju je zakonski onemogućeno da prenosi osetljive tehnologije svojoj matičnoj kompaniji. Kompanija Futurewei je započela sa otpuštanjem radnika u ponedeljak, izvestio je Reuters. Jedan od zaposlenih, koji nije otpušten, za Reuters je rekao kako se poslovanje zaustavilo otkako je Huawei stavljen na crnu listu.

Pročitajte i:  G.fast: nada za DSL

„Huawei je 17. maja zatražio od svih zaposlenih Futurewei-ja da sve učitaju na Huawei-jev cloud, neposredno pre nego što je zabrana stupila na snagu. Nakon toga Futurewei je prestao da radi bilo kakav posao – gotovo se zaustavilo celo poslovanje“, rekao je taj zaposleni za Reuters.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,