Top50 Glas publike

Huawei ponovo napadnut

Huawei je ponovo napadnut u vezi špijuniranja korisnika. Ovog puta od strane SAD-a, i to zbog postavljanja tzv. “zadnjih vrata” u mobilnim mrežama širom sveta. Ova vest opovrgnuta je od strane zvaničnika Huawei-a kao “potpuna i krajnja glupost“.

huawei ponovo optužen

Afera prisluškivanja

Američki zvaničnici su juče za Wall Street Journal izjavili da Huawei ima pristup alatima za nadgledanje poziva u vidu prisluškivanja u mobilnim mrežama širom sveta. Ova vest je došla samo jedan dan nakon tužbe Ministarstva pravde protiv pomenute kompanije.

Huawei je na sve ovo rekao da “tužba nema nikakve veze sa činjenicama i stvarnošću“. Ovo je još jedna u nizu optužbi na račun Huawei-a, samo par dana nakon izjave britanskih zvaničnika da se Huawei-u zabrani razvoj 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Naime, pretpostavlja se da je Huawei ugradio “back-door” alate uz pomoć kojih može da prisluškuje komunikaciju korisnika koji koriste određene mobilne mreže u svetu. Ovakva optužba nije ni lako ni teško dokaziva, jer su u pitanju uređaji i tehnologije koje je razvio sam Huawei, i samo on zna šta je ugrađeno i urađeno. Svako otkrivanje njihovog izvornog koda predstavljalo bi i otkrivanje same tehnologije javnosti i konkurenciji, i zbog toga će ova afera verovatno ostati samo na nivou optužbi.

Pročitajte i:  Pametan život u pametnom gradu

EU na oprezu kada je u pitanju Huawei

Sledeći Veliku Britaniju, i Evropska unija je odlučila da bude oprezna kada je u pitanju saradnja sa kineskim gigantom. Naime, oni su odlučili da postave nove korake u kontroli i nadgledanju kompanija kao što je Huawei. To podrazumeva striktnu kontrolu njihovog poslovanja kao i praćenje tokom njihovog rada u zemljama članicama.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,