BIZIT Seminar

Huawei pred sudom u Južnoj Africi zbog zapošljavanja stranih državljana

Više od 90% zaposlenih u Huawei u Južnoj Africi su strani državljani što je kršenje propisa o jednakosti pri zapošljavanju.

PCPress.rs Image

Južnoafrička Republika je tužila lokalnu jedinicu Huawei zbog kršenja pravila pri zapošljavanju. Minstarstvo rada zahteva da se praksa kojom se služi ova kompanija promeni u što kraćem roku. Više od 90% zaposlenih su strani državljani, dok zakon postavlja ovo ograničenje na 40%.

Pred Huawei je stavljena kazna od 2% godišnjeg prometa ostvarenog u 2020. godini zbog kršenja ove odredbe. Huawei je za sada izjavio da je poštovao lokalna pravila i propise. Ukazano je da je ova kompanija dobila dozvolu u skladu sa Imigracionim propisima prema kojima zapošljava 60% lokalnog stanovištva i 40% stranih državljana.

Ova tužba je veliko iznenađenje. Vlada ove države do sada nikada nije ulazila u sudske procese sa tehnološkim gigantima. Posebno je zanimljiv momenat da se ovaj potez povlači u momentu kada se nad Južnom Afrikom nadvija senka američkih sankcija zbog optužbe da Peking kroz Huawei proizvodi opremu za špijunažu. Peking i Huawei su do sada nebrojano puta negirali ove optužbe međutim Amerika ne odstupa od svoje namere. Imajući u vidu pretnje koje se nalaze pred Južnoafričkom republikom, ovu tužbu treba posmatrati kao geopolitički potez. Takođe treba imati u vidu da je Huawei najveći igrač u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija u Južnoj Africi.

Pročitajte i:  Kina gradi prvog digitalnog blizanca na svetu

Izvor: Gadgets

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,