Huawei predvodi listu 500 najvećih privatnih kompanija u Kini

Kina je u sredu 29. avgusta objavila najnoviju listu 500 najvećih privatnih kompanija u prošloj godini, u periodu izuzetno jakog razvoja privatnog sektora u zemlji, a na čelu liste nalaze se telekomunikacijski div Huawei i internet trgovina Suning. Huawei je na vrhu liste s prihodom od 603,62 milijarde juana u 2017. godini, a prati ga osam firmi koje su ostvarile prihod veći od 300 milijardi juana – Suning, Amer International, JD.com, Weiqiao Pioneering Group, Legend Hodling, Evergrande, Gome Holding i Hengli Group.

PCPress.rs Image

„Kinesko privatno poslovanje nastavilo je jak razvojni zamah iz 2017. godine“, izjavio je Huang Rong, potpredsednik All-China Federation of Industry and Commerce (ACFIC), udruženja koje sastavlja listu. Dodao je kako privatne firme stalno optimizuju svoje industrijske strukture s većim doprinosom društvu. Od 500 privatnih kompanija prošle godine je 61 firma ostvarila prihod veći od 100 milijardi juana, što je 11% više u odnosu na 2016.

Kako bi privatna kompanija bila na popisu 500 najboljih privatnih kompanija, ona mora da ostvariti prihod veći od 15,7 milijardi juana. Prošle su se godine na tu listu plasirale 104 nove kompanije, pa su prag prihoda za ulazak među najveće povećale na 15,7 milijardi juana. Osamnaest kineskih privatnih kompanija se našlo na listi 500 najvećih kompanija u svetu u prošloj godini, dok ih je godinu dana ranije bilo 17. Ukupni operativni prihod 500 najvećih kineskih privatnih kompanija dostigao je lani 24.480 milijardi juana, odnosno u proseku svaka 48,96 milijardi juana.

Pročitajte i:  JD.com prestao da prodaje 86 velikih igara

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,