Top50 Glas publike

Huawei prestigao Apple i preti Samsungu

Stigli su izveštaji o broju isporučenih telefona u prvom kvartalu 2019. godine. Kako je Huawei prestigao Apple, samo je pitanje vremena kada će postati br. 1 po broju isporučenih mobilnih telefona.

Huawei prestigao Apple i preti Samsungu

Kako izveštava IDC, brojke o broju isporučenih telefona u periodu januar-mart ove godine govore u usporavanju tržišta mobilnih telefona. Naime, u odnosu na prošlu godinu, isporučleno je 310,8 miliona uređaja, što je za 6,6% manje nego u istom periodu prošle godine. Najveći pad od 15% je zabeležen na američkom tržištu gde kupci očigledno više ne jure da svake godine kupe novi iPhone model.

Huawei prestigao Apple i ozbiljno ugrožava Samsung

Iako je Samsung i dalje na prvom mestu sa 71,9 miliona isporučenih telefona, ova brojka je ipak pad od 8,1%. S druge strane Huawei se ubrzano približava svom azijskom konkurentu sa 59,1 milion telefona.

Ono što sigurno ohrabruje čelnike kompanije je podatak da je reč o rastu od čak 50,3% u odnosu na prošlu godinu! Apple se drži na trećoj poziciji sa 36,4 miliona isporučenih telefona, što predstavlja pad od 30% u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i:  Kako da obrišete keš memoriju na Samsung telefonu

Stručnjaci ovakva kretanja na tržištu komentarišu zasićenošću korisnika. Naime, novi modeli ne nude previše novih opcija koje bi naterale korisnike da se odreknu svojih trenutnih telefona. Na globalnom nivou je tendencija da se telefoni duže koriste.

Pretpostavlja se da do usporenja dolazi i usled iščekivanja starta 5G mreže što će doneti nove opcije i telefone. Kako se očekuje da će 5G startovati 2020. godine očekuje se već sledeće godine rast prodaje telefona.

Huawei je izgleda ozbiljan u svojoj nameri da do 2021. godine postane najveći svetski proizvođač telefona. Da kompanija ide u dobrom smeru govore i podaci o izuzetnom poslovanju u prvom kvartalu ove godine. Tome je svakako pomogao Huawei P30 model, ali i razvoj Honor brenda. Apple bi zaista trebalo da ozbiljno shvati svoju konkurenciju jer flagship modeli konkurencije postaju ozbiljna pretnja, a pre svih kineski IT gigant Huawei.

Izvor: GSM Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,