Huawei restrikcije popuštaju ako dođe do napretka na relaciji Kina – SAD?

Nova potvrda da ceo “problem” s kompanijom Huawei američki predsednik Donald Trump koristi kao čip u partiji pokera sa kineskim rukovodstvom stigla je od ministra finansija Stiva Menučina, koji je izjavio da bi restrikcije na Huawei mogle biti ublažene ukoliko se ostvari progres u pregovorima s Kinom.

PCPress.rs Image

On je izjavio: “Ukoliko Kina želi da napravimo sporazum, mi smo spremni da učinimo iskorak sa svoje strane kada su u pitanju uslovi koje smo postavili. Ako bi Kina izašla u susret američkim zahtevima, predsednik Trump će rado napraviti rebalans u tom odnosu i olakšati restrikcije na Huawei.

Rasplamsali trgovinski rat

Trgovinski rat između Kine i SAD je počeo narušavanjem pravila slobodne trgovine od strane američke administracije s ciljem smanjivanja trgovinskog deficita sa Kinom. Ono što je posebno interesantno jeste percepcija američkog predsednika, koji važi za velikog biznismena, i koji tvrdi da carine u praksi znače da Kinezi plaćaju milione u kasu američkog ministarstva finansija. U realnosti, međutim, kao i svuda na svetu, carinu plaćaju američki građani, a carine mogu imati samo posredni efekat u smislu smanjenja potražnje za određenim grupama robe. Na taj način se troškovi raspoređuju na američke kompanije (koje odluče da podnesu troškove carine i zadrže cenu proizvoda koje prodaju, a koje uvoze iz Kine) ili na stanovništvo (ukoliko se finalna cena prosto poveća, pa korisnici plaćaju uvećanu cenu proizvoda).

Pročitajte i:  Meta briše lažne naloge iz Kine i Rusije

PCPress.rs Image

Treba znati da je Huawei stavljen na tzv. “Entity List”, listu na kojoj se nalaze bezbednosne prednje po SAD. Tim čudnije deluje objava američke administracije, koja na ovaj način posredno priznaje da Huawei nije bezbednosna pretnja, već da se taj status koristi da bi se od Kine iznudili ustupci. Američki režim je u više navrata optužio Huawei da špijunira u korist kineskih vlasti, što su iz ove, inače samoupravne kompanije u više navrata demantovali.

Istovremeno, čudne informacije kolaju u javnosti. Huawei je pozvao SAD da potpišu uzajamni sporazum o nešpijuniranju, a direktor kancelarije za upravljanje i budžet Russel Volt je zatražio odlaganje zabranjivanja Huawei-ja. Obrazloženje koje je dao jeste da bi to rezultovalo drastičnim smanjenjem broja kompanija koje bi mogle da snabdevaju vladu, što bi ugrozilo nacionalni interes SAD. Takođe, Google je zatražio nešto slično, s objašnjenjem da će u slučaju da Huawei-ju bude onemogućen pristup Google servisima biti ugrožena njegova dominantna pozicija na Android tržištu, pa samim tim i, pogađate, nacionalni interes SAD.

Pročitajte i:  Tesla povlači 321.000 vozila u SAD

Za sada, imamo najave iz kompanije Huawei da će se njihov operativni sistem pojaviti već ove jeseni, te da će u budućnosti čipove dizajnirati na drugačijim arhitekturnim rešenjima. Huawei je prošle godine isporučio 200 miliona telefona, a ove godine je u prvom kvartalu nastavio u sličnom tempu, probivši se na drugo mesto, iza Samsung-a. Za očekivati je da su ovi problemi usporili planove kineskog giganta, ali ih svakako nisu ugrozili. Sumnjamo da bi Huawei sada odustao od razvoja sopstvenog operativnog sistema i pratećih servisa, sve i da se koliko sutra uklone sve administrativne prepreke zbog kojih je izložen šikaniranju od strane američkog režima.

Izvor: Phonearena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,