Plazma

Hubble: 68 miliona svetlosnih godina daleko

Poslednji put kada su kosmonauti posetili slavni Hubble, teleskop je dobio novu, napredniju kameru. Zahvaljujući tome su prizori iz kosmosa još jasniji, pa su nam nove galaksije bliže nego pre.

PCPress.rs Image

Dvanaest godina kasnije pomenuta kamera (Hubble Wide Field Camera 3) još uvek radi i na Zemlju šalje vibrantne fotografije. Poslednja u nizu je stigla pre nekoliko dana, a na njoj se vidi spiralna galaksija NGC 1385. Od Zemlje je udaljena neverovatnih 68 miliona svetlosnih godina, ali se na snimku dobro vide žive boje iz dubokog svemira.

Legendarni teleskop ipak zastareva, pa se već željno iščekuje sledeća generacija koja će zaslužiti mesto koje je Hubble časno zauzimao. U pitanju je James Webb Space teleskop, koji put kosmosa kreće u oktobru 2021. godine. Biće zadužen za posmatranje našeg solarnog sistema, te tumačenje misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje, novi teleskop će moći da vidi dalje od bilo kojeg prethodnika. U pitanju je zajednički projekat agencije NASA, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Pročitajte i:  Najmoćniji teleskop i nove slike svemira

Webb, ističu eksperti, može da prikupi mnogo više svetla nego Hubble, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Novi teleskop je dizajniran da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webba dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će put kosmosa krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , , , , ,