Top50 Glas publike

Hubble: Daleke zvezde kao vatromet

NGC 6717 je zbijeno zvezdano jato, deo sazvežđa Strelca. Ono što posmatraču sa Zemlje izgleda kao „vrh strele“ nešto je mnogo više, a Hubble teleskop nam nudi snimak koji objašnjava šta je u pitanju.

PCPress.rs Image

Hubble teleskop ponovo radi, te na Zemlju šalje snimke onoga što se događa u svemiru. Neki prizori su česti, neki opet toliko retki da su dragoceni. Na primer snimci dalekih zvezda. Teleskop je 13. juna iznenada prestao sa radom, nakon što je došlo do problema s hardverom. Eksperti iz agencije NASA su odlučili da sve operacije presele na backup kompjuter, zahvaljujući čemu je problem rešen.

Lansiran je 1990. godine, i originalno je sadržao šest žiroskopa (instrumenti koji mu služe za orijentaciju u kosmosu) – za pravilno funkcionisanje neophodna su bar tri. Tokom godina Hubble žiroskopi su imali brojne probleme, te su neki od njih prestali da funkcionišu. Potom je 1999. godine došlo do problema zbog kojih teleskop nije bio u funkciji nekoliko nedelja. Tokom Space Shuttle programa astronauti su bili u mogućnosti da posete Hubble, te uklone neispravne žiroskope, tako da je 2009. zamenjeno svih šest.

Pročitajte i:  Istorijski momenti: Dan kad se probudio Voyager 1

Poslednji problemi su bili u vezi s hardverom (payload kompjuterom), a svi instrumenti su odmah po nastanku komplikacija ušli u safe mode, tako da nije došlo do još većih kvarova. NASA je već 17. jula osposobila instrumente, tako da mogu da nastave sa prikupljanjem podataka. Mnogi ovaj teleskop nazivaju ikonom, budući da nam iz kosmosa već više od tri decenije šalje neverovatne snimke, te druge podatke. Nakon nešto više od mesec dana Hubble ponovo radi, što znači da još uvek nije vreme za naslednike.

Zahvaljujući popravkama ponovo se radujemo novim fotografijama, a među najnovijima je prizor iz sazvežđa Strelca. Zbijeno zvezdano jato je poput minijaturne galaksije – kolekcija zvezda, ponekad na hiljade njih, formira sferičnu konstrukciju. Na okupu ih drži snažna gravitaciona sila, pa je gustina zvezda u centru jata obično veća.

Novi Hubble snimak prikazuje NGC 6717, a vide se i zvezde koje su se „preprečile“ između teleskopa i jata. Fotografija je kombinacija snimaka koje su napravile Wide Field Camera 3 i Advanced Camera for Surveys – unapređenje koje je Hubble dobio 2002. godine.

Pročitajte i:  Zelena kometa prolazi pored Zemlje

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,