Hubble Space Telescope uskoro ponovo u funkciji

Inženjeri agencija NASA pronašli su način da Hubble Space Telescope vrate u funkciju, nakon što su locirali instrument koji ne funkcioniše. Opservatorija koja trenutno orbitira oko Zemlje ušla je u safe mode 5. oktobra, a sad bi trebalo ponovo da postane funkcionalna, nakon što se instalira deo hardvera koji bi trebalo da zameni onaj koji nije u funkciji.

PCPress.rs Image

Naime, deo koji je prestao da funkcioniše je žiroskop, instrument koji mnoge letelice koriste za orijentisanje u kosmosu, te u prostoru uopšte. Tako žiroskopi služe za određivanje smera kretanja, te su ključne alatke koje Hubble koristi kako bi ispitivao različite delove svemira. Hubble je lansiran 1990. godine, te je originalno sadržao šest žiroskopa, a za pravilno funkcionisanje neophodna su bar tri. Tokom godina Hubble žiroskopi su zabeležili mnoge probleme, te su neki od njih prestali da funkcionišu, da bi 1999. godine došlo do problema zbog kojih teleskop nije bio u funkciji nekoliko nedelja. Tokom Space Shuttle programa astronauti su bili u mogućnosti da posete Hubble, te zamene neispravne žiroskope, pa je 2009. zamenjeno svih šest.

Pročitajte i:  NASA planira nuklearni reaktor na Mesecu

Hubble još uvek nije spreman da se potpuno vrati u akciju, a inženjerski tim planira seriju testova koja bi trebalo da garantuje da će teleskop ubuduće funkcionisati.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,