Top50 Glas publike

Hyperloop: Uspelo prvo putovanje sa posadom

Virgin Hyperloop je napravio veliki korak ka tome da novi način transporta putnika postane realnost, pa je prva vožnja sa posadom uspešno dovedena do kraja. Tako je dvoje putnika 8. novembra prošlo kroz tunel od 500 metara, a test je izveden u DevLoop postrojenju u Nevadi.

PCPress.rs Image

Jedan od putnika bio je i suosnivač kompanije Josh Giegel, koji je pokazao koliko veruje u Hyperloop transport. Pre početka testa izvedene su detaljne sigurnosne provere, a putnici su prošetali i kroz tunel, kako bi zapamtili gde su izlazi u slučaju da dođe do komplikacija. Potom su se ukrcali u novi Hyperloop pod druge generacije, poznat i kao XP-2, ili “Pegasus Pod”. Kapsula je dizajnirana da poveze do dva putnika, a sedišta su opremljena specijalnim pojasevima koji se obično koriste u trkačkim automobilima. Brzina je iz bezbednosnih razloga bila ograničena na oko 172 kilometra na sat, što je tek polovina brzine koju pod može da razvije u tunelu.

PCPress.rs Image

Ističe se da tunel od 500 metara nije dovoljan da se ostvare puni kapaciteti kapsule, a očekuje se da testovi sa punom brzinom postanu mogući kada se završi novo postrojenje u zapadnoj Virdžiniji. Poslednji test se i pored toga upoređuje sa sletanjem na Mesec, budući da je u pitanju veliki korak ka revoluciji u transportu putnika.

Pročitajte i:  Artemis 1: Misija koja se vratila na Zemlju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,