ePlaneta

I George R.R. Martin tuži OpenAI

Sve više autora ustaje protiv kompanije OpenAI, a zbog kršenja autorskih prava. Posle Margaret Atvud i Nore Roberts, te mnogih drugih, tužbi su se pridružili John Grisham i George R.R. Martin.

PCPress.rs Image

Od AI kompanija se još u julu tražilo da prestanu da koriste priče i romane ljudskih pisaca bez njihovog pristanka i potpisa pravog autora. O problemu autorskih prava se govori od samog početka, budući da AI sistemi nemaju moć kreativnog mišljenja, pa jednostavno imitiraju ono iz čega su učili. Otvoreno pismo je krajem jula poslato iz najvećeg američkog udruženja pisaca, a upućeno je izvršnim direktorima kompanija OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI i IBM.

Od kompanija se pre dva meseca tražilo da obezbede dozvolu pre nego što iskoriste nečiji književni rad i da autorima plate za ono što su već iskoristili. Knjiga se ne piše preko noći, a književnost je u opasnosti – profit je odavno važniji od umetničke vrednosti, a predviđa se da će se problem s novim AI sistemima dodatno pogoršati.

Pisci podsećaju da žive od onoga što napišu, a isto važi i za druge umetnike. Ako svi budu počeli da ih imitiraju uz pomoć raznih AI alata, ostaće bez novca – uprkos tome što AI dela nastaju na temeljima njihove mašte. Najnovija tužba uključuje autora serijala Game of Thrones, a zbog toga što je kompanija na njegovim knjigama trenirala ChatGPT.

Pročitajte i:  Američko vazduhoplovstvo - prva uspešna borba sa AI 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,